DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Bostadsbyggarna bromsar in

Bostadsbyggandet ser ut att bromsa in från en hög nivå, enligt Byggfakta. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Bostadsbyggandet har slutat öka, enligt en indikator från Byggfakta. Högre byggmaterialpriser, stigande räntor, en begynnande arbetskraftsbrist och det slopade investeringsstödet för bostäder pekas ut som faktorer som bidrar till utvecklingen.

I januari föll bostadsindikatorn från Byggfakta med 0,5 procent och jämfört med samma månad i fjol ökade därmed bostadsbyggandet med 16,7 procent – vilket kan jämföras med det reviderade utfallet för december på 22 procent.

"Takten i bostadsbyggandet är mycket hög i förhållande till befolkningstillväxten, så en inbromsning framöver vore inte överraskande. Avvecklingen av investeringsstödet för hyresbostäder kan också ha medfört att en del bostadsprojekt stoppats eller skjutits på framtiden", skriver Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta, som tar fram indikatorn.

Borg justerar samtidigt prognosen något nedåt för bostadsbyggandet.

"Den inbromsning som syns i byggstartsindikatorn signalerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder kan komma att toppa tidigare och på lägre nivå än tidigare indikationer visat. Nu väntas årstakten nå 63 000 i början av 2022 för att sedan vända nedåt", skriver Borg.

Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader exklusive anläggningar och infrastruktur, steg under januari med 0,5 procent. I december låg ökningen på 0,4 procent.

"Jämfört med samma månad i fjol var årstakten 16,7 procent, en tydlig nedgång jämfört med årstakten i december", skriver Byggfakta.

Joakim Goksör/TT