CORONAVACCINERINGEN

En miljard vaccindoser levererade

Gavis vd Seth Berkley skriver på Twitter att vaccinsamarbetet nu har levererat en miljard vaccindoser mot covid-19. Arkivbild. Bild: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Coronaviruset (TT-AFP)

Det internationella vaccinsamarbetet Covax har distribuerat en miljard vaccindoser mot covid-19 till världens länder sedan det inleddes av Världshälsoorganisationen WHO och vaccinalliansen Gavi under 2020.

"Det är en viktig milstolpe i historiens största och snabbaste globala vaccinfördelning", skriver Gavis vd Seth Berkley på Twitter.

Covax levererade sin första vaccindos till Ghana i februari i fjol. Den senaste leveransen som markerade en miljard doser gick till Rwanda.

Berkley skriver vidare att han är stolt över att 90 procent av de en miljard doserna har levererats till låg- och låg-medelinkomstländer.

Covax har dock inte klarat att leva upp till sitt tidigare mål om att leverera två miljarder vaccindoser före slutet av 2021. Covax har förklarat det missade målet med att det inte har kunnat säkra tillräckligt stora volymer i konkurrens med världens rika länder.