ELKRISEN

Ringhals tillbaka på full effekt

Ringhals kärnkraftverk. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Energi (TT)

Ringhals kärnkraftverk är tillbaka i full produktion efter det automatiska snabbstoppet i förra veckan.

– Allt har gått som det ska, säger presschefen Anna Collin.

Det var i onsdags kväll i förra veckan som Ringhals automatiska säkerhetssystem snabbstoppade en av de båda kärnkraftsreaktorerna.

Det gjorde att Ringhals 3 under några dagar inte kunde producera någon el.

Återstarten, som inleddes på nyårsdagen, drog dessutom ut på tiden på grund av att man upptäckte att vattenånga läckte ut från ett rör vid en av turbinerna.

Natten mot tisdagen kunde dock även den turbinen anslutas till nätverket och vid 10.30 var reaktorn tillbaka i normal elproduktion.

– När man startar upp måste man gå igenom ett antal tester och protokoll, det kan göra att det drar ut lite på tiden, säger Anna Collin.

– Vi tar alltid konservativa beslut och stressar inte fram något, utan säkerheten måste gå först.

Stoppet i Ringhals 3 i förra veckan är det första snabbstoppet i reaktorn sedan 2013. Orsaken har varit lite oklar, men har nu lokaliserats till en av styrstavarna.

– Det var en styrstav i härden som löstes ut på grund av ett signalfel. Sedan är det alltid ett efterarbete med att kartlägga orsaken till felet, säger Anna Collin.

– Vi har försökt återskapa felet, men har inte lyckats med det. Så det var en engångsföreteelse tror vi.

Den andra av verkets två kvarstående reaktorer har inte berörts av stoppet. Ringhals har som mest haft fyra reaktorer, men de två äldsta har tagits ur bruk.

Jens Bornemann/TT

Fakta

Sverige har sex reaktorer, på tre kärnkraftverk, kvar i drift:

Ringhals: Ringhals 3 och Ringhals 4,

Forsmark: Forsmark 1, 2 och 3.

Oskarshamn: Oskarshamn 3.

Tidigare svenska kärnreaktorer:

Ringhals 1 stängdes av den 31 december 2020, ett år efter Ringhals 2.

Oskarshamn 1 och 2 stängdes 2015 respektive 2017 medan de båda reaktorerna i kärnkraftverket i Barsebäck stängdes 1999 respektive 2005.

R1, Sveriges första kärnreaktor, var en forskningsreaktor i berget under KTH i Stockholm. Startades 1954 och var i bruk till 1970.

Studsvik, nordost om Nyköping, har haft flera forskningsreaktorer i bruk från 1960 till 2005.

Ågestaverket söder om Stockholm var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk. Reaktorn var i bruk från 1963 till 1974. Demonteringen började dock först 2020 och väntas pågå till 2025.

Marvikenverket, på Vikbolandet öster om Norrköping, byggdes på 1960-talet men togs av bland annat säkerhetsskäl aldrig i drift som kärnkraftverk. Däremot kopplades turbinen senare ihop med en oljedriven ångpanna som fram till användes 2009 för kortvariga insatser vid hög belastning på elnätet.

Källor: Vattenfall, Uniper och Nationalencyklopedin.