CORONARESTRIKTIONERNA

WHO: En tsunami av covidfall

Coronaviruset fortsätter att sprida sig i världen. Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Världen (TT-AFP-Reuters)

Omikronvarianten har fått spridningen av covid-19 att åter skjuta i höjden. Under onsdagen rapporterade flera länder nya rekord i antalet smittade per dag. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar för en "tsunami av fall".

Antalet nya fall av coronasmittade i världen ökade med elva procent i förra veckan, jämfört med föregående vecka, uppger Världshälsoorganisationen WHO. Samtidigt minskade antalet dödsfall med fyra procent.

Totalt upptäcktes i genomsnitt nära 900 000 fall dagligen under perioden 22–28 december, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån Reuters. USA, Australien och flera europeiska länder, däribland Italien och Spanien, har rapporterat nya dagliga rekord.

Ökar i Frankrike

I Frankrike rapporterades över 200 000 nya fall av covid-19 under onsdagen – en ny rekordnotering. Statistiken över antalet inrapporterade fall varierar dock beroende på testkapaciteten i olika länder.

WHO-chefen pekar på den parallella förekomsten av varianterna delta och omikron som ett skäl till den stora ökningen av antalet nya fall.

– Jag är väldigt oroad över att omikron, som är mycket smittsam och som sprids samtidigt som delta, orsakar en tsunami av fall, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han upprepar sin uppmaning till länder att dela på vaccinet. WHO strävar efter att samtliga länder ska nå en 70-procentig vaccinationsgrad till mitten av 2022.

Dominerande variant

Omikron är numera den dominerande varianten i många länder. Variantens snabba spridning beror troligen på en kombination av ökad smittsamhet och att den smiter undan immunförsvaret.

Tidiga studier har pekat på att den ger mindre allvarliga symptom än deltavarianten. WHO manar ändå till försiktighet och säger att fler studier behövs för att förstå hur allvarlig omikron är. Dessutom riskerar sjukhus att överbelastas på grund av den snabba spridningen.

"Den övergripande risken relaterad till den nya oroväckande varianten omikron är fortsatt väldigt hög", skriver WHO i sin veckovisa epidemiologiska rapport.