DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Mäklare tror på stillastående bostadspriser

Mäklarna tror inte på lika het bostadsmarknad nästa år som nu. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer / TT

Ekonomi (TT)

Nästa år blir lite lugnare på bostadsmarknaden, i alla fall om man får tro mäklarnas egna profetior. Enligt Fastighetsbyråns Mäklarpanel kommer bostadspriserna att stå stilla 2022.

Fastighetsbyråns Mäklarpanel, där runt 1 100 mäklare runt om i landet tillfrågas om läget via en webbenkät, signalerar en inbromsning på prisökningen. 65 procent av mäklarna som svarat tror på stillastående priser för villor 2022. 30 procent tror fortfarande på prisökningar, medan bara 5 procent tror att de sjunker.

För bostadsrätterna tror hela 70 procent att priserna står stilla 2022, 20 procent vill tro att de stiger, medan 10 procent tror att de sjunker.

Det är inte så dumt om mäklarna får rätt, tycker Fastighetsbyråns vd Johan Engström.

"Det är både troligt och sunt att vi får en lugnare marknad nästa år, både när det gäller antal bostadsaffärer och prisutveckling. Under större delen av pandemin har vi haft en väldigt het marknad och det är helt naturligt att det planar ut. Dels kan inte priserna stiga hur mycket och länge som helst, dels är inte behovet av att flytta lika stort eftersom det gjorts väldigt mycket affärer både 2020 och 2021", skriver han i ett pressmeddelande.

Under en ganska lång tid har säljarna haft ett rejält övertag på marknaden när rusningen varit så stor efter bostäder, men nu minskar det övertaget något, enligt mäklarna.

Johanna Cederblad/TT