Mer i plånboken för de flesta pensionärer

De flesta pensionärer får mer i plånboken nästa år. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

De flesta pensionärer får mer i plånboken nästa år. Både skattesänkningar och uppräknade pensioner ger plus, enligt Pensionsmyndigheten.

Höjningarna varierar dock mycket beroende på vilken inkomst och vilka delar av pensionssystemet som utgör pensionen.

– För samtliga pensionärer, efter skatt, blir det en ökning mellan 360 kronor och 840 kronor per månad, säger Linda Wiese, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Inkomstpensionens följsamhetsindex räknas upp med 2,5 procent, medan prisbasbeloppet, som styr bland annat garantipensionen, höjs med 1,5 procent. Det innebär att de som har enbart garantipension får lägre höjning än de som har inkomstpension.

Inför nästa år sänks skatten för pensionärer, och bostadstillägget höjs. Dessutom höjs taket för boendekostnaden i bostadstillägget.

Det nya inkomstpensionstillägget, som infördes i september 2021, får ändrade gränser, och går nu till dem som har en månadsinkomst mellan cirka 11 200 kronor och 17 400 kronor.

– Det ger maximalt 600 kronor. 850 000 pensionärer omfattas inte av det. Det är fler kvinnor än män som får det hösta beloppet, säger Agneta Claesson, pensionsexpert på Pensionmyndigheten.

Pensionsmyndighetens beräkningar är övergripande, och spannet som visar på höjningar avser 80 procent av pensionärerna. Den som vill veta hur det blir för sin egen del kan logga in på Pensionmyndighetens sajt från den 25 december, eller vänta på pensionsbeslutet som skickas ut mellan 11 och 14 januari.

Johanna Cederblad/TT