DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Evergrandes affärsmodell nära kollaps

Krisdrabbade China Evergrandes affärsmodell är satt ur spel då ingen vågar köpa bostäder av fastighetsutvecklaren längre, enligt ratinginstitutet S&P Global. Arkivbild Bild: AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

China Evergrande fortsätter sälja tillgångar för att inte hamna på obestånd. Men det kommer troligen sluta med en kollaps för den kinesiska fastighetsjätten, varnar ratinginstitutet S&P Global Ratings.

Den krisdrabbade kinesiska fastighetsutvecklaren China Evergrande har som en i raden av akuta transaktioner sålt hela sitt 18-procentiga innehav i strömningstjänsten Hengten Network Group för 2,1 miljarder Hongkong-dollar (motsvarande 2,4 miljarder kronor).

Försäljningen görs med en rabatt på 24 procent jämfört med Hengtens stängningskurs i onsdags – och på Hongkongbörsen faller Evergrande-aktien efter beskedet.

Högst troligt att betalningar ställs in

Intäkterna från transaktionen framstår som alldeles för små för att det ska gå att i slutändan undvika inställda betalningar, varnar S&P Global i en färsk rapport. Sannolikheten för en finansiell kollaps, för vad som uppges vara världens mest skuldsatta fastighetsutvecklare, ses därför som "högst trolig", enligt ratinginstitutet.

S&P:s bedömning görs trots att Evergrande hittills under hösten mot alla odds lyckats manövrera sig ur flera trängda lägen, där man varit på håret att stämplas med "inställda betalningar" på den internationella kapitalmarknaden – en stämpel som snabbt skulle utlösa en kedjereaktion med konkurs som i det närmaste oundvikligt resultat.

Kan avgöras i mars och april

Enligt S&P kommer Evergrandes öde troligen att avgöras i mars och april nästa år, då betalningar på sammanlagt 3,5 miljarder dollar ska in.

S&P konstaterar att Evergrandes affärsmodell inte längre fungerar då bolaget inte längre kan sälja nya bostäder då förtroendet på den kinesiska bostadsmarknaden för företaget är för lågt. Detta gör utsikterna för att Evergrande ska överleva i sin nuvarande form små.

Evergrande har ett skuldberg på över 300 miljarder dollar, varav 19 miljarder består av obligationslån i utländsk valuta på den internationella marknaden.