DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Jobb försvinner när stödpaketen ryker

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén sänker prognosen. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmarknad (TT)

Inte lika illa som befarat. Arbetslösheten blir betydligt lägre än Arbetsförmedlingen tidigare spått.

Men trenden spås avta. När statens stödpaket ryker kommer många bli av med jobbet, tror analyschefen Annika Sundén.

I snitt bedöms arbetslösheten landa på 8,3 procent i år, enligt Arbetsförmedlingens (AF) nya prognos. I den förra prognosen, från december, spåddes en arbetslöshet på 9,1 procent.

Fast redan nu ligger antalet och andelen inskrivna som arbetslösa hos arbetsförmedlingarna lägre, 8,2 procent, än snittprognosen för hela året, efter att ha minskat sakta men stadigt under våren. Men nu är det stopp, för i år i alla fall. Annika Sundén tror helt enkelt inte att den blir lägre, trots att ekonomin bedöms ta ordentlig fart när restriktionerna förhoppningsvis släpps framåt sommaren. För i andra änden lär många jobb försvinna när stöden försvinner.

Inte livskraftiga

Statens alla pandemistöd, som permitteringarna och omställningsstöd med mera, har förutom grundsyftet att dämpa arbetslösheten också räddat många jobb som kanske skulle ha försvunnit i alla fall, enligt Annika Sundén.

Statsstöden är breda, generella, går till alla och kan ses som en försäkring.

– De är fortfarande generella och svåra att rikta så att det blir helt träffsäkert. En del av strukturomvandlingen i ekonomin ska få fortsätta. Det är klart att en del av de här stöden har gått till företag som kanske inte är livskraftiga.

Så när stöden så småningom försvinner kommer jobb försvinna i företag som inte överlever utan hjälp, enligt Sundén.

Ingen ljusning

Även ungdomsarbetslösheten har sjunkit tillbaka mer än väntat. Den prognosen sänks också, från 13,2 till 10,7 procent av arbetskraften. Men det är likadant där, siffran ligger redan i dag på den lägre nivån, men blir just inget lägre i år, enligt AF.

Däremot ser det fortsatt lika illa ut för dem som står längst bak i kön av arbetssökande. Antalet långtidsarbetslösa, mer än tolv månader, ligger i dagsläget på 188 000. Den siffran bedöms fortfarande överstiga 200 000 senare i år.

Det blir därmed allt tydligare att arbetsmarknaden är uppdelad i två världar, dels med dem som har det väldigt svårt att få in en fot, dels en jobbmarknad där det redan börjar saknas arbetskraft.

– Ja, det kommer att vara brist i många sektorer, säger Sundén.

Därför är det extra viktigt, både för individerna själva och för samhället, att satsa på utbildning, omställning och omskolning, enligt Arbetsförmedlingens analyschef.

Siffror inom parentes avser decemberprognosen.

Källa: Arbetsförmedlingen

Olle Lindström/TT