EU OCH ARBETSMARKNADEN

EU-krav om klimatplan och goda arbetsvillkor

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton och kommissionsordförande Ursula von der Leyen laddar för nya förslag om krav på bättre arbetsvillkor. Bild: Olivier Hoslet/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Storföretagen måste dra sitt strå till stacken för bättre miljö och bättre globala arbetsvillkor, anser EU-kommissionen i nya förslag.

"Vi behöver ett skifte i vår ekonomiska modell", säger justitiekommisionären Didier Reynders i ett pressmeddelande om onsdagens förslag.

Tanken är att företag med mer än 500 anställda och en årlig omsättning i EU på över 150 miljoner euro ska få hårdare hållbarhetskrav på sig när det gäller mänskliga rättigheter och miljön. Framför allt syftar förslagen till att garantera sjysta arbetsvillkor i verksamheten utanför Europa.

Bland annat kommer företagen att behöva ha särskilda planer för att bevisa hur deras företagsmodell är förenlig med kraven i Parisavtalet om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Även mindre företag med minst 250 anställda och en omsättning över 40 miljoner euro inom vissa sektorer – som textilindustri, jordbruk och gruvdrigt – kommer att få hårdare krav, om än först i ett senare läge.

Om inte företagen gör sitt riskerar de att bötfällas. Hur mycket ska dock enligt förslaget vara upp till varje EU-land att bestämma själv.

Förslaget till direktiv ska nu i vanlig ordning behandlas av EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet.

Parallellt med förslaget presenteras även en strategi för bättre globala arbetsvillkor.

"Europa sänder en stark signal om att företagande aldrig får göras på bekostnad av folks värdighet och frihet. Vi vill inte ha varor som folk tvingas tillverka", säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Wiktor Nummelin/TT