DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Svensk arbetslöshet fjärde högsta i EU

Arbetsförmedlingen på Föreningsgatan i centrala Malmö. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Bara Grekland, Spanien och Italien har högre arbetslöshet än Sverige inom EU, visar statistik från Eurostat. Läget är allvarligt, menar Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv, som varnar för social utslagning.

Enligt onsdagens siffror som gäller för juli i år landar Sverige på 9 procent, mot 14,6 i Grekland, 14,3 i Spanien och 9,3 i Italien. Närmast efter Sverige följer Finland med en arbetslöshet på 8 procent.

Totalt sett ligger arbetslösheten i EU på 7,6 procent – en nedgång med 0,2 procentenheter från i juni.

Nästan samtliga EU-länder redovisar en minskad arbetslöshet, inte minst på grund av att turismen kommit i gång igen efter coronapandemin. Exempelvis har Cyperns arbetslöshet minskat från 10,5 procent i maj till 5,2 procent i juli.

Lägst arbetslöshet redovisas från Tjeckien på 2,8 procent.

Jonas Frycklund menar att orsaken till den svenska "sjukan” på arbetsmarknaden är att det finns ett stort behov av utbildad arbetskraft, men att det samtidigt finns stora grupper med bristfälliga kunskaper som inte räcker till för arbetsmarknadens krav

– Det behöver bli mer lönsamt att gå från bidrag till arbete. Vi behöver ett näringsliv som expanderar och skapar jobb. Det behöver bli enklare att fatta beslut om investeringar och mindre krångel kring tillståndsprocesser.

Hur allvarligt är läget?

– Om långtidsarbetslösheten får bita sig fast så kommer kostnaderna öka och de sociala problemen förvärras.