CORONARESTRIKTIONERNA

Gränspendlare kritiska mot norsk karantän

Norska gränspendlare med jobb i Strömstad klagar på strikta norska karantänsregler i pandemin. Arkivbild. Bild: Heiko Junge/NTB/TT

Norge (TT)

Norska gränspendlare är kritiska till de strikta karantänsregler som träder in när de kommer hem från jobb i Sverige.

– Vi gränspendlare har varit bortglömda, säger en av de drabbade till tidningen Bohusläningen.

Karantänsreglerna infördes i mars 2020 och gällde sedan till den 5 juli i år. De återinfördes den 9 augusti.

I januari i år infördes dessutom en så kallad inreseregistrering, där norrmän som arbetspendlar till Sverige har glömts bort. I registreringen kan man ange att man är gränspendlare från Sverige och Finland med jobb i Norge. Då får man så kallad fritidskarantän, vilket innebär att man kan jobba i Norge. För norrmän gäller dock en striktare inresekarantän.

Tio dygn

De omstridda karantänsreglerna innebär sedan den 9 augusti att den som är ovaccinerad och kommer in i landet från Sverige i princip ska isolera sig hemma eller på karantänshotell i tio dygn – även om de kan uppvisa negativt covid-19-test. Karantänen förnyas dessutom varje gång en gränspendlare passerar gränsen, på väg hem från jobbet i Sverige.

Under karantänen får den norska gränspendlaren enligt Helsenorge.no inte gå till arbetsplatser i Norge. Skolor och förskolor får inte heller besökas och resor inom Norge är inte tillåtet.

Och besök i hemmet är inte heller tillåtet. Det gäller även vänner till barnen i hushållet.

Ska skydda mot virusimport

Enligt de fem gränspendlare som Bohusläningen pratat med, som jobbar i Strömstad, har de till följd av reglerna i praktiken levt i karantän när de varit hemma i Norge i 466 dygn under pandemin.

Norska myndigheter försvarar karantänsreglerna med att de ska skydda mot import av coronasmitta till Norge.

”Norge har haft bland de strängaste reglerna i Europa för att hindra importsmitta under pandemin. Det har också varit stor skillnad i smittotryck mellan Sverige och Norge”, skriver en företrädare för Helse- og omsorgsdepartementet i en kommentar till Bohusläningen.