ARBETSKRAFTSINVANDRING

Sverige i EU:s bottenliga – lyckas inte ge högutbildade migranter jobb

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vill höja kraven för arbetskraftsinvandring. Samtidigt visar nya siffror att Sverige är bland de sämsta i Europa på att integrera högutbildade migranter på arbetsmarknaden. Bild: Christine Olsson/TT

Nära hälften av Europas högskoleutbildade migranter är överkvalificerade för sina jobb, och Sverige är bland de sämsta på att ta vara på kompetensen hos utrikesfödda. Extra tufft är det för personer som har svaga kunskaper i svenska, rapporterar Sverige Radio.

Inom EU kan det skilja stort mellan hur väl högutbildade migranter respektive högutbildade infödda är etablerade på arbetsmarknaden. Det visar en ny undersökning från EU:s statistikmyndighet Eurostat samt Financial Times och Lighthouse Report.

Enligt undersökningen arbetar många av Europas högutbildade migranter som städare eller kassabiträden, eller saknar helt arbete. Problemet med så kallad ”brain waste” är störst i Italien och Grekland. Sverige kommer på en femteplats, rapporterar Sveriges Radio.

I andra änden av listan återfinns Portugal, som uppges ha varit framgångsrika bland annat i att locka arbetskraft med kompetens inom tech.

Sveriges Radio: Sverige bland Europas sämsta på att ge högutbildade migranter jobb