DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Kraftig ökning av arbetslösa akademiker

Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa. Bild: Privat/Johan Nilsson / TT

De oroliga ekonomiska tiderna slår inte bara mot lågutbildade. Antalet akademiker som får ersättning från a-kassan har ökat med 58 procent på ett års tid. ”Det är en kraftig ökning”, säger Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa, till TN.

Den senaste månadsstatistiken från Akademikernas a-kassa, med siffror från januari, visar att antalet arbetslösa akademiker fortsätter att öka. Av det totala medlemsantalet på knappa 775 000 är cirka två procent arbetslösa. Motsvarande siffra i januari 2023 var en och en halv procent.

− Jämför man med arbetslösheten i stort, som ligger på sju procent enligt Arbetsförmedlingens siffror, är det väldigt lågt. Men för oss är det en stor ökning, säger Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa.

15 102 av medlemmarna i Akademikernas a-kassa var arbetslösa, med antingen a-kassa eller aktivitetsstöd, i januari, vilket är en ökning med ungefär 3 700, 32 procent, på ett år. Av de arbetslösa fick 9 857 ersättning från a-kassan och det är i den gruppen som arbetslösheten ökat – i januari 2023 var det 6 255 som fick a-kassa – en ökning med 58 procent.

Trots det är Alexandra Oljans Ahlin inte orolig i nuläget över tillströmningen av arbetslösa.

− De allra flesta av våra medlemmar klarar en kortare tid av arbetslöshet. Och de flesta har en grundtrygghet att de kan få ekonomiskt stöd från oss under perioden av arbetslöshet, säger hon och fortsätter:

− Förhoppningen är att det är en tillfällig kurva uppåt, och att de som blir arbetslösa nu snabbt kommer ut i jobb, Det som kan bli en oro är om vi ser att långtidsarbetslösheten ökar, då är det kämpigare att komma tillbaka ut i arbetslivet.

På ett år har medlemmarna i Akademikernas a-kassa ökat från 761 187 till 773 934. I december betalade de ut totalt 173 miljoner kronor i arbetslöshetsersättning, vilket är en ökning med 63 procent jämfört med samma månad 2023.

− Att fler ansluter sig till a-kassan ser vi som jättepositivt. Systemet bygger på att vi är många medlemmar och att vi kan erbjuda en trygghet under hela arbetslivet, avslutar Alexandra Oljans Ahlin