FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Har väntat ett halvår på omställningsstödet – ”Som att lura folk”

"Det är tråkigt att det slutar med att jag inte ens har en aning om när det kommer ett beslut”, säger Elsa Falk. Bild: Jessica Gow/TT

Från kommunikationschef till sjuksköterska. Elsa Falk är eld och lågor över att sitta i skolbänken igen efter att ha jobbat i 30 år. Omställningsstudiestödet spelade stor roll för beslutet men efter ett halvår har hon ännu inte fått besked om hon får det eller inte. ”Jag är frustrerad och besviken”, säger hon.

Efter 30 år i mediebranschen var Elsa Falk, kommunikationschef på Bonnier News, sugen på att lära sig något nytt. Hon hade stagnerat i sin utveckling och omställningsstudiestödet gjorde att hon i början av året bestämde sig för att det var dags att göra något annat.

– Jag stod och stampade. Samtidigt kände jag att det vore fint att gå in några år och bidra till en hållbar samhällsutveckling ur ett hälso- och sjukvårdsperspektiv. Det behövs unga sjuksköterskor men jag tror också att vi äldre har en hel del trygghet, styrka och mod att bidra med. Jag ångrar inte en sekund.

Hon tog kontakt med TRR.

– Stödet var inte avgörande för mitt beslut men det var en väldigt viktig faktor, och enligt TRR tickade jag i alla boxar för att få det. Jag har jobbat tillräckligt länge, har rätt ålder, kommer från en bransch som inte direkt är guld och gröna skogar, och söker mig till en bransch med stor brist på kompetens.

Under våren kompletterade hon med de kurser på Komvux som hon behövde för att vara behörig till sjuksköterskeprogrammet. Hon sökte och kom in.

– Jag blev superglad! I våras kändes det som att chansen att få omställningsstudiestödet var stor och det var lite med det i ryggen som jag bad att få tjänstledigt och det fick jag snabbt. Min arbetsgivare hejar på mig och tycker att det är häftigt att stödet finns och att medarbetare använder det.

Hennes omgivning har reagerat positivt om än med en viss förvåning, och hon har känt ett stort stöd från TRR, arbetsgivare, vänner och bekanta.

– Många säger att de tycker att det är modigt, inspirerande och att de tror att jag kommer att passa som sjuksköterska. Men några har också sagt att de inte riktigt förstår varför jag gör det och att jag är beredd att gå ner så mycket i lön.

Kan inte ta extraknäck

I slutet av augusti började hon studera och under de kommande tre åren är hon tjänstledig från jobbet som kommunikationschef.

Men trots att Elsa Falk sökte omställningsstudiestödet i början av april har hon ännu inte fått besked från CSN om hon får det eller inte. I väntan på det kan hon inte ta ett extraknäck eller ansöka om studiestöd och studielån utan att riskera en invecklad och utdragen procedur i efterhand om hon sedan beviljas omställningsstudiestödet.

– Det är tråkigt att det slutar med att jag inte ens har en aning om när det kommer ett beslut. Jag är frustrerad och besviken. Nu får jag i stället leva på mina sparpengar.

CSN har aldrig hört av sig till Elsa Falk och när hon själv hör av sig till CSN får hon varje gång samma standardsvar. Att det har varit en anstormning av sökande, att det dröjer många månader innan beslutet kommer, och att de inte kan säga när.

– Initiativet är verkligen lovvärt och uppenbarligen väldigt uppskattat, men det känns så oprofessionellt att inte göra någon konsekvensanalys innan satsningen drar i gång. Det är som att lura folk.

Trovärdigheten skadas

Myndigheters trovärdighet skadas när en så här viktig sak inte görs ordentligt, menar Elsa Falk.

– I ett privat företag hade det aldrig funnits på kartan att göra så här – styrelsen hade fått gå på dagen. Men här händer ingenting. Det hade väl inte varit så svårt för CSN att förutse att många skulle söka, för att kunna skapa rutiner och processer för det?

Utbildningen känns desto bättre. Efter bara några veckor på sjuksköterskeprogrammet stortrivs hon.

– Det är fantastiskt roligt! Så här spännande och roligt har jag inte haft det på åratal. Jag lär mig massor och träffar nya människor med olika bakgrunder och i många olika åldrar. Alla är inte 22 år som kanske är lätt att tro.

Han fick snabba besked

Men det finns de som har fått positiva besked från CSN. En som fick snabbt besked och som har fått omställningsstudiestöd sedan januari är Niklas Kjellson.

Efter att ha jobbat inom tillverkningsindustrin i 18 år pluggar han nu den ett och ett halvt år långa YH-utbildningen Produktionsutveckling 4.0. När han förra hösten av en slump läste om omställningsstudiestödet i tidningen hade han egentligen redan bestämt sig för studierna.

”På våren började jag plugga och stödet betalades ut första gången i januari. Det har fungerat väldigt bra. Den stora vågen av ansökningar till CSN kom efter mig”, säger Niklas Kjellsson. Bild: Privat

Han sökte stödet precis när det hade införts och fick svar efter mindre än två veckor.

– Jag hade totalt fyra möten med TSL – det var hur bra som helst. På våren började jag plugga och stödet betalades ut första gången i januari. Det har fungerat väldigt bra. Den stora vågen av ansökningar till CSN kom efter mig.

Nytt område

Niklas Kjellson har inte pluggat något efter gymnasiet, men efter att ha jobbat i alla möjliga roller inom industrin, som allt från truckförare till gruppledare och processledare, ville han ta ett steg vidare och bredda sin kompetens.

– Det är ett helt nytt område som innebär att jag går från golvet till att jobba i utvecklingsprojekt – från ritning till färdig produkt. Det är väldigt stimulerande. Samtidigt har jag stor nytta av mina tidigare erfarenheter.

Lärande i arbete, den praktiska delen av utbildningen, gör han på företaget där han är anställd, men på en annan avdelning som kopplar till hans nya kunskaper.

– Efter 18 år på golvet sitter jag helt plötsligt och jobbar med konstruktionsritningar. Det är en helt annan grej och målet är att jobba med det som jag lär mig nu. Min arbetsgivare är mycket positiv eftersom vi båda vinner båda på att jag breddar mig.

Att ha en inkomst under studietiden är en trygghet, enligt Niklas Kjellson.

– För den som är lite äldre är det nyckeln. Annars tror jag tror att många tvekar för att de är oroliga för att inte få ihop ekonomin. Det här är en bra grej för individen men också för landet Sverige.