KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Grön omställning beräknas ge 50 000 nya jobb – ”En underskattning”

Bild: Gustaf Anderson

De pågående industrisatsningarna väntas skapa minst 50 000 nya jobb. Det visar nya beräkningar från Industriekonomerna. ”Det är en underskattning av alla jobb som kan komma av de här satsningarna”, sa ekonomen Lena Hagman när rapporten presenterades.

Industrins andel av BNP har stabiliserats efter en tid av gradvis nedgång och ligger nu kring 20 procent. I dag är närmare 800 000, direkt eller indirekt, sysselsatta i branschen och dessutom skapar varje jobb inom industrin ytterligare 1,1 jobb. Det konstaterar Industriekonomerna i en ny rapport.

Och fler lär det bli framöver. Enligt ekonomernas beräkningar väntas de nya satsningar som sker skapa 50 000 nya jobb, en ökning från de 28 000 som tidigare beräkningar visade.

– Det är otroligt med de satsningar som sker i Sverige, med allt från batterifabriker till nya gruvor och satsningar på konstgödsel och så vidare, sa Robert Tenselius, ekonom och energiexpert på Teknikföretagen, när rapporten presenterades under ett seminarium.

”En underskattning av alla jobb som kan komma.”

Siffrorna är dessutom antagligen rejält underskattade, konstaterade Lena Hagman, ekonom på Teknikföretagen.

– Vi har inte räknat med ytterligare jobb som skapas av efterfrågan från de personer som har fått jobben, som tjänster, hotell, restauranger och liknande. Det är en underskattning av alla jobb som kan komma av de här satsningarna, sa hon.

Robert Tenselius, Lena Hagman, Mats Kinnwall och Per Braconier (presschef på Teknikföretagen) under seminariet.

Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, är inne på samma spår.

”Här räknas alltså inte de ytterligare jobb som skulle kunna skapas av fler investeringar i grön omställning i Sverige, som exempelvis i utvinning av kritiska mineral”, skriver han i ett pressmeddelande.

Krävs ramvillkor för att lyckas

Men för att satsningarna ska bli verklighet krävs att flera ramvillkor kommer på plats, enligt ekonomerna. Elbehovet, råvaruförsörjningen, tillståndsprocesserna och kompetensförsörjningen är centrala områden för att lyckas framöver.

– Den viktigaste källan att ösa ur för att få till jobben är att det sker en strukturomvandling i delar av systemet. Att vi säkerställer att utbildningssystemet levererar, bostadsmarknaden levererar och att vi ser till att arbetskraftsinvandringen fungerar, sa Robert Tenselius.