DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Unga drabbas först när uppsägningarna ökar

Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL. Bild: Eva Lindblad/Pressbild

Arbetsmarknad (TT)

Livsmedelsindustri, handel och bygg. Det är branscherna som har drabbats värst hittills av de sämre ekonomiska tiderna.

Och därmed syns ett trendbrott – det är de unga som nu sägs upp i störst utsträckning, visar nya siffror.

– Så fort det går sämre i besöksnäringen och handeln så blir det de i yngre åldrar som påverkas, säger Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL som hjälper uppsagda i arbetaryrken att hitta nya jobb eller utbildning.

Försämrad efterfrågan i framför allt de konsumentnära branscherna börjar märkas allt tydligare. Konkurserna ökar, uppsägningarna blir fler. Under första kvartalet beviljades 4 650 personer omställningsstöd hos TSL, vilket är nästan tre gånger fler än samma kvartal i fjol.

Finns jobb

Förutom handeln och byggsektorn märks ökningen av uppsägningar tydligt bland de svenska livsmedelstillverkarna, enligt TSL:s statistik.

Men trots det sämre läget på jobbmarknaden, är det fortsatt ganska bra sug efter arbetskraft i många branscher. De flesta som är etablerade på arbetsmarknaden får ett nytt jobb relativt fort, enligt Caroline Söder.

Framtiden osäker

Frågan är hur länge det fortsatt relativt goda arbetsmarknadsläget håller i sig. Bedömare, som bland annat Konjunkturinstitutet ser ökad arbetslöshet framåt när räntehöjningarna biter sig in i folks plånböcker alltmer, speciellt nästa år.

– Det är svårt att bedöma hur djup den här avmattningen blir, säger Söder.

Det nya sedan i höstas, när det nya las-avtalet togs i bruk, är att även tidsbegränsat anställda nu har rätt till hjälp av TSL.

Olle Lindström/TT