CYBERATTACKERNA

Lång väntan på a-kassa efter cyberattack

Utbetalning från a-kassorna dröjer. Genrebild. Bild: isabell Höjman/TT

Ekonomi (TT)

A-kassorna i Sverige har fortsatta problem med utbetalningar efter cyberattacken i december. Mediantiden för att få ut ersättning är nu nästan dubbelt så lång.

I början av december drabbades Sveriges a-kassors system av en cyberattack som medförde att hela systemet stängdes ner i nästan en vecka.

Och det är fortsatta problem efter attacken. Medianväntetiden för Sveriges a-kassor har gått upp från tre till fem veckor enligt IAF (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen), skriver P4 Uppland.

På a-kassan Handels märker man av problemen, och de har samma väntetid som medianen för Sveriges a-kassor, fem veckor, säger kassaföreståndaren Kim Sandberg till radiokanalen.

– Vi har gjort det vi kan med de resurser vi har, så vi jobbar övertid för att komma ikapp, och vi tror oss komma i kapp inom en nära tid.

– Men det är en svår situation generellt i samhället, med inflation och annat. Vi är jätteviktiga, så det här tar vi på största allvar.

Fakta

Det finns 24 olika a-kassor i Sverige. Sju av tio svenskar är medlem i en a-kassa.

Alla som har jobbat kan ha rätt till grundersättning, men som medlem i a-kassan kan du få en högre ersättning.

A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

Källa: Sveriges a-kassor