DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Regeringen vill stärka beredskap i arbetslivet

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Politik (TT)

Regeringen ser över Sveriges totalförsvar och tillsätter nu en utredning för att stärka beredskapen i arbetslivet, enligt ett pressmeddelande.

"Regeringen gör nu en ordentlig översyn av beredskapslagen i syfte att skapa en ordning som håller över tid. Den nya lagstiftningen ska innebära att arbetsrätten snabbt ska kunna anpassas efter särskilda omständigheter", säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), i ett pressmeddelande.

De särskilda omständigheter som åsyftas gäller vid höjd beredskap eller vid händelse av krig, vilket regeringen kan besluta om vid krig i närområdet eller i Sverige. Enligt regeringen är det avgörande för totalförsvaret att samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur fungerar vid ett sådant tillfälle.

– Det som är översynen är till exempel att kunna förlänga arbetstiden för att viktiga samhällsfunktioner ska fungera, som, tåg, sjukvård och annat. Det är också möjligt att reglera semesterdagar, till exempel att man inte ska kunna ta semester på vanligt vis om det är krig, säger Mika Metso, politiskt sakkunnig hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Anställda som fullgör sin totalförsvarsplikt, alltså blir inkallade, kan heller inte bli avskedade eller uppsagda under tiden.

Enligt Metso är det en uppdatering av den nuvarande lagstiftningen från 1980-talet som redan i dag gör det möjligt att till exempel förlänga arbetstiden i händelse av krig.

– Vi har ju redan sådana här lagar i Sverige, men de är så gamla att de inte tar hänsyn till EU-direktiv. Därför behöver man se över det här och anpassa det utifrån de förändringar som skett inom arbetsrätten de senaste årtiondena, säger Mika Metso.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2023.