AVTALSRÖRELSE

Experter varnar för tysk löneinflation

A person walks past a shop offering the repair of electronic equipment and domestic appliances in Berlin, Germany, Friday, Feb. 26, 2021. Companies that sell refrigerators, washers, hairdryers or TVs in the European Union will need to ensure those appliances can be repaired for up to 10 years. The new 'right to repair' comes into force across the 27-nation bloc Monday, March 1, 2021. The posters read: ' Repair - 24 hours'. (AP Photo/Markus Schreiber) MSC101 Bild: Markus Schreiber

Löneinflationen når Europa och rekordkrav framförs från tyska Metall. Det skriver DI som pratat med experter om vad ökade krav kan innebära i ett europeiskt - och svenskt - perspektiv.

Tyska metallarbetare har krävt lönelyft på hela 8,2 procent med motiveringen att kunna klara de ökade levnadskostnader som följer i inflationens spår. Då de tyska metallarbetarnas förhandlingar brukar ses som ett riktmärke för Europa i stort menar experterna att det finns en risk för en ökad löneprisspiral. Det skriver Dagens Industri.

Tidningen intervjuar John Hernander, investeringschef Nordea Fonder.

– Den utvecklingen är skrämmande. Kommer arbetarrörelsen in i att man ska förvänta sig högre lön för att möta inflationen så får vi en spiral som är ännu trögare och ger ytterligare tryck uppåt i alla förhandlingar. Det har vi inte sett i Europa så mycket än, däremot har det redan skett i USA. Men jag tror att vi kommer att få se mycket av det här under hösten.

DI: Löneinflationen når Europa – rekordkrav från tyska Metall