DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Här finns flest långtidsarbetslösa

Bild: Anders Wiklund / TT

Arbetsmarknad (TT)

Antalet långtidsarbetslösa ökar med flera tusen i veckan.

Och en avlövad Arbetsförmedling slår mot dem som står längst från arbetsmarknaden, enligt kommunerna som drabbats värst.

I 24 kommuner ligger nu andelen långtidsarbetslösa över hälften av den totala arbetslösheten. För ett år sedan var den siffran 16. Bengtsfors i Dalsland är den kommun som har den högsta andelen, 58 procent, långtidsarbetslösa av totala antalet personer utan jobb, visar TT:s genomgång baserat på Arbetsförmedlingen siffror.

Det har sina bekanta skäl. Kring millennieskiftet försvann flera stora industrier i Bengtsfors. Men samtidigt som arbetslösheten är hög finns det lediga jobb – en bild som delas på många håll i landet. Kommunchefen Göran Eriksson har sin tydliga önskan klar – yrkesutbildning för omskolning.

– Vi har gott om lediga arbetstillfällen. Så vi behöver mer samverkan kring yrkesutbildningar, till exempel mot vård och omsorg, säger han.

Har största behovet

Göran Eriksson berättar hur AF:s kontor i trakten försvunnit löpande. Nu senast stängde det närmast belägna Åmålkontoret för spontanbesök – i en kommun som ligger trea på listan över högst långtidsarbetslöshet, räknat som andel av totala antalet arbetslösa, 56 procent. Just de som har svårast att hitta tillbaka till arbetsmarknaden är de med störst behov av lokalt AF-kontor, enligt Göran Eriksson som tidigare jobbat många år på Arbetsförmedlingen.

En annan kommun, drabbad av den största ökningen av såväl antal som andel långtidsarbetslösa, resonerar på liknande vis. Ovanåker med Edsbyn som centralort har på ett år nästan dubbelt så många långtidsarbetslösa i dag. Kommunalrådet Håkan Englund (S) konstaterar att Arbetsförmedlingen har stängt sitt lokala kontor.

Pengar viktigare än kontor

Det är dock inte det avgörande problemet, anser han. Men det saknas resurser, pengar för att hjälpa dem som stått utan jobb länge. Kommunen har därför, likt några andra kommuner i landet, ansökt om att få bedriva arbetsförmedlingstjänster som så kallad kompletterande aktör.

– Vi gör det jobbet redan i dag, men vi vill få betalt för det också, säger Håkan Englund.

Han pekar på att resurserna från staten och Arbetsförmedlingen har minskat, det skulle behövas mer, när det behövts som mest.

Klagar hos regeringen

I veckan ramlade ett mindre trevligt besked ner till de anställda vid pappersbruket i Kvarnsveden. 440 jobb ryker när fabriken stänger senare i år. Jan Broman (S), ordförande i kommunstyrelsen i Borlänge, är mycket kritisk till Arbetsförmedlingens omorganisation, med privata aktörer som ska in och kontor som läggs ned.

– Vi i Dalarna, femton kommuner, har uppvaktat regeringen i den här frågan.

I Borlänge finns Arbetsförmedlingen, men inte i de andra mindre kommunerna runtom som nu också riskerar att drabbas då bruket läggs ned.

– Det är politiskt kaos kring Arbetsförmedlingen. Det är jättetrist. Vi har en överenskommelse med mittenpartierna som försvagar Arbetsförmedlingens styrka, säger han.

Olle Lindström/TT

Fakta

Andel långtidsarbetslösa i förhållande till totala antalet arbetslösa.

Kommun, mars 2021, mars 2020

Bengtsfors, 58 procent, 49 procent

Uppvidinge, 57, 56

Åmål, 56, 53

Sävsjö, 56, 54

Ronneby, 55, 50

Hällefors, 55, 43

Högsby, 54, 50

Lessebo, 53, 61

Finspång, 51, 47

Eksjö, 51, 50

Fagersta, 51, 54

Älmhult, 51, 52

Norrköping, 51, 49

Bjurholm, 51, 40

Markaryd, 51, 52

Alvesta, 51, 42

Emmaboda, 50, 46

Tibro, 50, 57

Vetlanda, 50, 39

Hylte, 50, 40

Kungsör, 50, 49

Hultsfred, 50, 50

Perstorp, 50, 46

Eskilstuna, 50, 47

Källa: Arbetsförmedlingen

Fakta

I slutet av mars fanns 440 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 52 000 fler på ett år.

Av dessa hade 182 000, eller 41 procent av alla arbetslösa, varit utan arbete i minst tolv månader. Det är 29 000 fler på ett år, det vill säga under pandemins härjningar.

Men siffran är redan gammal. Två veckor in i april hade ytterligare 5 000 långtidsarbetslösa tillkommit. Arbetsförmedlingen spår att antalet långtidsarbetslösa når över 200 000 i år.

Källa: Arbetsförmedlingen