FÖRETAGARHJÄLPEN TILL UKRAINA

Tech-företag går ihop för att hjälpa ukrainska programmerare

Bild: Pressbild

Över en natt vändes allt upp och ner för WeTals medarbetare i Ukraina. Nu drar företaget igång ett initiativ för att hjälpa ukrainska programmerare. ”Förhoppningsvis kan vi hjälpa så många som möjligt”, säger vd:n Charlotte Holmen.

Det dagliga morgonmötet mellan WeTals medarbetare var inte som vanligt den där ödesdigra dagen i slutet av februari. Företaget, som är en matchningssajt mellan programmerare och jobb, har sitt utvecklingsteam i Ukraina. Två programmerare och en designer.

– Designerns stad blev invaderad så han gick offline hela dagen. Vi blev rädda, men senare kom han online och berättade att han hade flytt till en annan stad. De första dagarna var väldigt oroliga och vi försökte bara stötta dem på bästa sätt. Första veckan satt man och försökte man hålla inne tårarna på varje morgonmöte, säger Charlotte Holmen, vd och grundare av WeTal.

Ett 30-tal tech-bolag backar initiativet

Ett akut behov av att göra något konkret uppstod inom företaget och tog sig omgående formen av sajten We Help Ukrainan Devs.

– Initiativet riktar sig till bolag som har möjlighet att förflytta arbete eller hjälpa ukrainska programmerare på annat sätt, som att anställa en person från Ukraina, betala en biljett hit eller hjälpa till med boende, säger Charlotte Holmen.

Charlotte Holmen, vd och grundare av WeTal.

Eftersom alla män mellan 18 och 60 år måste stanna kvar i Ukraina för att hjälpa till i kriget, kan enbart kvinnor komma till Sverige.

– Då kom våra medarbetare på plats i Ukraina på att en insats som svenska bolag kan göra är att anställa personer på plats i landet. Många där har ju farit illa och förlorat sina jobb.

Ett 30-tal svenska tech-bolag har hoppat på projektet, däribland EQT, Schibsted och Zound Industries.

– Drömmen är ju att kriget tar slut och att vi kan lägga ner initiativet. Men förhoppningsvis kan vi hjälpa så många ukrainska utvecklare som möjligt. Jag är glad att vi har fått med så stora företag, det var så många som ville ansluta till initiativet, säger Charlotte Holmen.

”Mötena viktiga för att träffa dem och se att de lever”

Hon har sagt till teamet i Ukraina att de inte behöver arbeta, om de inte orkar. Men att jobba är precis vad medarbetarna vill göra.

– De vill inte bara sitta och stirra in i en vägg och tänka att det pågår ett krig runt hörnet, utan vill ha något att sysselsätta sig med.

De dagliga morgonmötena fortsätter samtidigt som kriget rasar vidare.

– För mig är mötena viktiga för att träffa dem och se att de lever, säger Charlotte Holmen.