TULLKRIGET
Hästar och golfbollar – EU:s nya tullhot mot USA
Mångmiljardimport från USA kan drabbas när EU gör sig redo för nästa svar, om handelskriget går vidare.
På den nya listan finns allt från hästar till pappersmassa och skämtartiklar.
En 218 sidor lång lista har tagits fram med varor som kan komma att drabbas av motåtgärder, "om pågående EU-USA-förhandlingar inte resulterar i ömsesidigt gynnande resultat", skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.
Förhoppningen är visserligen fortfarande att tvisten med USA kan lösas.
"EU är fullt engagerat för att nå en framförhandlad lösning med USA. Vi anser att goda uppgörelser kan göras till gagn för konsumenter och företag på båda sidor av Atlanten", skriver kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.
Bollar och saft
"Samtidigt fortsätter vi att förbereda oss för alla möjligheter och den konsultation som vi lanserar i dag kommer att guida oss i det här nödvändiga arbetet", skriver von der Leyen.
EU:s medlemsländer, företag och organisationer får nu möjlighet att tycka till om den lista som publicerats, precis som när EU drog igång sitt inledande svarsarbete tidigare i vår.
Då var dock listan "bara" 99 sidor lång. Nu handlar det i stället om 218 sidor med allehanda industri- och jordbruksvaror. Allt från golfbollar och päronsaft till diamanter och hajfenor finns med på den minst sagt omfattande listan.
95 miljarder euro
Kommissionen vill ha in synpunkterna till den 10 juni för att sedan kunna förbereda sig på motåtgärder lagom till mitten av juli då den nuvarande 90-dagarspausen i tullkriget ska löpa ut.
EU har redan förberett tullsvar på varor till ett värde på 25 miljarder euro – det vill säga på varor där USA-importen till EU just nu uppgår till den summan årligen.
Med den nya listan är tanken att man ska lägga till varor för ytterligare 95 miljarder om året. Det är ändå betydligt mindre än de hundratals miljarder som USA:s tullar beräknas "kosta" för Europa.
– Vi följer inte en dollar-för-dollar- eller euro-för-euro-princip. Vi pratar snarare om ombalansering än motåtgärder, säger en EU-tjänsteman på en digital pressträff från Bryssel.
Wiktor Nummelin/TT