RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Swedbank: Riksbanken sänker två gånger till

Färska prognoser från två av storbankerna. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Swedbank tror nu att Riksbanken sänker räntan ytterligare gånger i år. I september kommer styrräntan enligt storbanken att ligga på 1,75 procent.

I en ny konjunkturprognos har Swedbank lagt till ytterligare en räntesänkning under 2025 jämfört med tidigare bedömning. En lägre inflation som effekt av en allt starkare svensk krona liksom lägre energi- och råvarupriser bidrar till att trycka ned inflationen och ge utrymme för räntesänkningarna.

"Enligt våra beräkningar bidrar kronan nu till lägre årlig inflation för första gången på tre år. Dessutom kan ändrade handelsflöden och ökad import från Kina dämpa prisutvecklingen", skriver banken som tror på en så kallad KPIF-inflation på 2,4 procent i år och 1,8 procent 2026. I KPIF-måttet är ränteeffekterna på exempelvis bolån är borttagna.

Spår lägre tillväxt

Tulloron och dess negativa påverkan innebär också att man reviderar ned den svenska tillväxten till 1,5 procent i år, jämfört med tidigare 2,0 procent och 2,5 procent för 2026 (tidigare 3,0 procent).

Bankens bedömning är nu att USA:s importtullar i slutändan kommer att ligga på 10–20 procent, lägre än de som ursprungligen meddelades i samband med vad president Donald Trump kallade "befrielsedagen", men samtidigt markant högre än den genomsnittliga tullsats (2,3 procent) som USA haft på importvaror.

Tsunami i marknaderna

"Riskerna för den globala finansiella stabiliteten har ökat till nivåer som inte sett sedan den globala finanskrisen", skriver bankens chefsekonom Mattias Persson och talar om en "tsunami i de globala finansmarknaderna" när synen på amerikanska statspapper nu har förändrats.

Den ekonomiska osäkerheten ger också avtryck på svenska bostadsmarknaden i form av avvaktande köpare. "Vi räknar med att bostadspriserna enbart stiger med någon procent i år", skriver Swedbank som däremot tror på en uppgång på 5 procent för 2026 som effekt av lättnader kring bolånereglerna.

Tobias Österberg/TT