DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Danske Bank: Det värsta är bakom oss

Danske Bank ser tecken på att det vänder uppåt. Arkivbild Bild: Annika Byrde NTB/TT

Ekonomi (TT)

Det värsta ligger bakom oss, enligt en konjunkturprognos från Danske Bank.

Bostadspriserna stiger, konsumtionen tycks ha bottnat, arbetsmarknaden är stark, räntetoppen är nära och elpriserna låga, enligt bankens chefsekonom Michael Grahn.

"Hushållen ser ut att ha passerat den kritiska punkten", konstaterar Michael Grahn i en kommentar till en färsk prognos från Danske Bank.

Pristrycket har avtagit

Tillväxtutsikterna för exportsektorn är lite skakiga, men någon "påtaglig recession" verkar det inte bli då omvärldens tillväxt ändå är hyggligt bra, enligt Grahn.

"På hemmaplan fortsätter företagens investeringar stiga och sysselsättningen ökar vilket signalerar att det finns en positiv grundtro om ekonomin som bör ge stöd även framöver", skriver han.

Det tryck uppåt på konsumentpriserna som tog fart i fjol har börjat avta de senaste månaderna, konstaterar han.

"Detta syns även i företagen prisplaner", skriver han.

Fast det är fortfarande en bit kvar på vägen till en så kallad KPIF-inflation på 2 procent, det vill säga Riksbankens inflationsmål, enligt Grahn.

Han tror det krävs en höjning till av styrräntan, med 25 punkter till 4,00 procent i september. Nästa steg blir en sänkning tillbaka till dagens 3,75 procent redan i april nästa år, enligt Danske Banks prognos.

Riksbanken sänker till 3 procent 2024

Vid utgången av 2024 tror Danske Bank att Riksbanken har sänkt styrräntan till 3,00 procent.

För hela 2023 räknar Danske Banks ekonomer med 0 i tillväxt för svensk ekonomi. Det kan jämföras med en tidigare prognos, där de räknade med en tillväxt på 0,5 procent. Återhämtningen 2024 beräknas till 1,7 procent, vilket kan jämföras med 1,9 procent i senast föregående prognos.

Inflationen beräknas till 8,4 procent i snitt i år, men antas falla ned till 1,8 procent i snitt 2024.

Arbetslösheten beräknas ligga kvar på 7,5 procent i år för att nästa år öka till 7,8 procent – i linje med senast föregående prognos.

Joakim Goksör/TT