DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Kina åter i deflation

Prisfallen i Kina sker i samband med att konsumenternas och företagens efterfrågan försvagats. Arkivbild. Bild: Eugene Hoshiko/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Kinas konsumentpriser föll med 0,2 procent i oktober jämfört med samma månad i fjol – ett tecken på att deflation pressar ekonomin då efterfrågan sviker.

Analytiker hade förväntat sig ett tapp på 0,1 procent, enligt Bloombergs sammanställning. I augusti och september låg utvecklingen närmast stilla, efter att konsumentpriserna föll in i deflation i juli.

Kinas centralbank bedömde i augusti att priserna skulle återhämta sig efter sommarens press nedåt. Den senaste statistiken visar att den bedömningen var för optimistisk.

Även producentpriserna föll för 13:e månaden i rad. De var i oktober ned 2,6 procent, enligt den officiella nationella statistiken. Prognosen låg på minus 2,7 procent, enligt Bloombergs sammanställning.

Prisfallen sker i samband med att konsumenternas och företagens efterfrågan försvagats, trots den kraftiga uppgången under det första kvartalet då landets pandemirestriktioner upphörde. Den efterlängtade återhämtningen kom av sig med bland annat en långvarig oro på fastighetsmarknaden, krympande export och dämpad inhemsk konsumtion.