DEN SVENSKA EXPORTEN

Exportindustrins tro på Asien har kollapsat

Framtidsutsikterna i Asien har kollapsat i svensk exportsektor, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Arkivbild Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Framtidsutsikterna i Asien "fullständigt klappade igenom" och den svaga kronan verkar inte hjälpa på samma sätt som tidigare, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.

Utvecklingen sänker snabbt stämningsläget i hela exportsektorn.

Exportchefsindex från Business Sweden faller till 46,7 i tredje kvartalet i år. För att hitta lägre nivåer får man gå tillbaka till året då pandemin bröt ut, 2020.

Nedgången i tredje kvartalet utgår från 52,2 kvartalet före och att index nu ligger under 50-strecket visar att exportsektorn generellt präglas av pessimism.

"Allt fler exportföretag har en dyster syn på exportutsikterna och att det blåser motvind från öst", skriver Lena Sellgren i en kommentar.

Delindex för synen på nuläget sjönk 4,9 enheter till 50,7. När det gäller delindex för framtiden var nedgången ännu djupare, minus 6,1 enheter till 42,8.

"Index för förväntad exportefterfrågan från Asien och Oceanien fullständigt klappade igenom med ett fall på 24,1 enheter till 35,6 tredje kvartalet, från 59,7 föregående kvartal. Det är den lägsta nivån sedan mätningarna påbörjades 2007", skriver Lena Sellgren.

"Exportföretagen tycks inte heller längre ha samma draghjälp av den svaga svenska kronan", tillägger hon.

Joakim Goksör/TT