RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Federal Reserve höjer styrräntan som väntat

Centralbanken Federal Reserve med ordförande Jerome Powell i spetsen har mot bakgrund av bankoron haft ett tufft beslut att fatta. Arkivbild. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,75–5,00 procent. Höjningen är den nionde sedan mars i fjol och motsvarar förväntningarna.

Fed skriver i ett uttalande att bankens penningpolitiska kommitté inför eventuella ytterligare framtida höjningar noga kommer att följa "inkommande information och utvärdera följderna för penningpolitiken".

"Kommittén räknar med att det kan krävas ytterligare någon skärpning av politiken för att uppnå en tillräckligt restriktiv penningpolitik för att över tid återställa inflationen till 2 procent."

Mjukare ton

Formuleringen är ändrad till en mjukare ton jämfört med tidigare räntebesked, då Fed talat om "fortsatta höjningar", rapporterar CNBC.

"Det amerikanska banksystemet är livs- och motståndskraftigt", skriver centralbanken och betonar samtidigt att beskedet kommer i en finansiellt orolig tid som kommer att fortsätta tynga hushåll och företag.

"Omfattningen av effekterna är osäker. Kommittén är fortsatt mycket uppmärksam på inflationsrisker."

Bankkollaps oroar

Onsdagens räntebesked har beskrivits som Federal Reserves tuffaste beslut under de senaste åren. Centralbanken har i den ena vågskålen haft ännu en räntehöjning och att försöka fortsätta få ned inflationstrycket i USA.

I den andra skålen har Fed haft att ta ställning till den senaste tidens globala bankkris och vilken påverkan ännu en räntehöjning kan få för den finansiella stabiliteten.

Veckan inför räntebeskedet har präglats av den osäkerhet som följt på först den amerikanska nischbanken Silicon Valley Banks kollaps, och sedan orosvågen kring krisbanken Credit Suisse som nu slutat med ett uppköp genom konkurrenten UBS.

Inflationen i USA har tappat fart (6,0 procent i februari) men är fortfarande över centralbankens mål på 2 procent.