Skottlossning vid nya protester i Iran

Minnet av den dödade demonstranten Mahsa Zhina Amini högtidlighålls i Iran, 40 dagar efter hennes död. Arkivbild, tagen vid en demonstration i USA. Bild: Jose Luis Magana/AP/TT

Iran (TT-AFP)

Säkerhetsstyrkor har använt tårgas och öppnat eld mot demonstranter i Mahsa Zhina Aminis hemstad Saqqez, enligt vittnesmål som förs vidare av en människorättsgrupp.

"Säkerhetsstyrkor har skjutit tårgas och öppnat eld mot folk på Zindan-torget i Saqqez", skriver den Norgebaserade gruppen Hengaw på Twitter.

Videoklipp som gruppen delar uppges visa människor som samlas utanför den lokala administrationens kontor i staden. Detta efter att ha deltagit i en ceremoni där den dödade Mahsa Zhina Aminis minne högtidlighållits i Saqqez, precis som i många andra iranska städer och orter under onsdagen.

40 dagar

Mängder av människor har strömmat till staden för att hylla 22-åringen vid slutet av den traditionella sorgeperioden. Inom shiaislam tar sörjandet av en avliden person traditionellt ny fart efter 40 dagar, vilket är den tid som har gått sedan 22-åringen dog i fängelse efter att ha gripits av den iranska moralpolisen för att ha brutit mot Irans strikta klädkod för kvinnor. Dödsfallet följdes av de största protester som har skett i Iran på väldigt länge.

Mer än fem veckor efter dödsfallet visar demonstrationerna inga tecken på att ta slut.

Tusentals deltagare

I Saqqez har mängder av människor marscherat genom staden och ropat "Död åt diktatorn", syftandes på Irans ayatolla, och samlats kring Mahsa Zhina Aminis gravplats.

Enligt den statliga iranska nyhetsbyrån Fars samlades cirka 2 000 människor i staden och skanderade "kvinna, liv, frihet". Tusentals andra syns i videor som delats på nätet ta sig fram till fots eller med fordon.

Protester bröt ut redan på tisdagen, trots maktens hårda nedslag mot oppositionella. Då gick bland annat studenter i Teheran ut på gatorna. På onsdagen höll flera lärosäten stängt, enligt statliga medier för att stoppa "spridningen av influensa".