KLIMATOMSTÄLLNINGEN

”Kommunerna är nyckelaktörer för att industrin ska förses med grön el”

Bild: Mostphotos

Svensk industri gör stora satsningar på att ersätta fossil energi med grön el. Men för att möta industrins behov krävs det snabbt utbyggd vindkraft, skriver Daniel Badman vd på Svensk Vindenergi på Dagens Samhälles debattsida.

Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC visar tydligt att klimatkrisen förvärras. Svensk industri gör stora satsningar på att ersätta fossil energi med grön el. Men för att möta industrins behov krävs det snabbt utbyggd vindkraft, skriver Daniel Badman vd på Svensk Vindenergi på Dagens Samhälles debattsida.

Dock pågår en oroande trend där allt färre verk beviljas tillstånd och där kommuner ibland säger nej till ny vindkraft utan att tydligt motivera varför. Ibland kommer avslagen sent, när stora förberedelser redan gjorts.

Den här trenden måste vändas, menar han. Ett steg i rätt riktning är ett aktuella utredningsförslag att förändra kravet på kommunal tillstyrkan, det så kallade vetot. Enligt förslaget ska kommunerna fortsatt säga ja eller nej till vindkraftsetableringar, men besked om lokalisering ska motiveras, lämnas tidigt i processen och kommunens beslut ska kunna överklagas.

". Det här är ett bra förslag som underlättar för såväl vindkraftsbolagen som kommunerna. Ett positivt besked från kommunen är en förutsättning för att kunna lämna in en ansökan om miljötillstånd, då vindkraftens påverkan på djur, natur och människor prövas i en gedigen och demokratisk process", skriver Badman.

Dagens Samhälle: ”Kommunerna är nyckelaktörer för att industrin ska förses med grön el”