Debatt: Ökat distansarbete sätter press på stadskärnorna

Bild: Fredrik Persson/TT

För att stadskärnorna ska upprätthålla sin attraktivitet krävs det insatser från kommuner och andra aktörer, skriver WSP Advisorys affärsområdeschef Fredrik Bergström, på Dagens Samhälles debattsida.

Under pandemin har trycket på stadskärnor och kontorsområden förändras, och mycket talar för att det kommer fortsätta även efter samhället återhämtat sig. Framförallt vill många fortsätta arbeta hemifrån och detta kommer innebära att olika aktörer måste arbeta aktivt för att stadskärnorna ska fortsätta vara en attraktiv mötesplats, menar debattören.

Därmed bör kommuner och aktörer agera redan nu. Fler aktörer bör involveras, nya perspektiv prövas och det bör undersökas vad som lockar människor att mötas.

”När befolkningens rörelsemönster flyttar ut från stadskärnor och kontorsområden måste fastighetsägare, stadsutvecklare och kommuner ta till sig fakta och börja förbereda sig på den kommande utvecklingen. Dels för att rusta för mer folkliv, men även för att hantera områden som kan komma att förändras negativt”, skriver Fredrik Bergström.

DS: ”Våra stadskärnor står inför en omvandling och de förtjänar full uppmärksamhet”