DET SVENSKA SKATTETRYCKET

”Höga marginalskatter är samhällsskadliga och leder till lägre välstånd”

Skatteintäkterna fördubblades när värnskatten avskaffades, skriver Fredrik Johansson i en krönika i SvD. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det rimliga målet är att avskaffa den statliga inkomstskatten helt, och på köpet stärka drivkrafterna för studier och arbete, anser SvD:s Fredrik Johansson. ”När de ekonomiska argumenten sorteras bort återstår ideologiska positioner”, skriver han i en krönika.

När värnskatten avskaffades ökade både intäkterna till staten och incitamenten för att studera och arbeta. Nu är det dags att se över den statliga inkomstskatten, som i dag betalas av över en miljon svenska löntagare. Det menar SvD:s skribent Fredrik Johansson, som anser att det rimliga målet på sikt borde vara att avskaffa den statliga inkomstskatten helt.

”Höga marginalskatter är samhällsskadliga och leder till lägre välstånd. När de ekonomiska argumenten sorteras bort återstår ideologiska positioner. Markeringarna och symbolerna. Avund och missunnsamhet översatta i en solkig vrångbild av jämlikhet. En skattepolitik som motiveras av den typ av drivkrafter är inte bara ekonomiskt destruktiv. Den är direkt omoralisk”, skriver han i SvD.

SvD: Fredrik Johansson: Att sänka skatten är en lönsam affär