EU:S FRAMTID

”USA är high tech och Europa är haute couture”

Bland Europas mest framgångsrika bolag finns lyxmärken som Dior, medan det i USA är techföretagen som dominerar, skriver Ellen Gustafsson i en Di-ledare. Bild: Vianney Le Caer

Byråkrati och regleringar har lett till att Europas ekonomi ligger långt efter USA:s, och nu krävs det åtgärder för att vända utvecklingen. ”Den gamla världen behöver en comeback”, skriver Ellen Gustafsson i en Di-ledare.

Bland de högst värderade bolagen i Europa finns företag som Dior, Louis Vuitton och L’Oréal. I USA består motsvarande lista av teknikjättar som Microsoft, Apple och Tesla. Samtidigt är Europas BNP per capita betydligt lägre än USA:s och de europeiska bolagen lägger mycket mindre pengar på utveckling och forskning som sina motsvarigheter i USA.

Det skriver Ellen Gustafsson i en Di-ledare, där hon trycker på vikten av att Europas konkurrenskraft höjs.

”Om nya världsledande företag ska startas i Europa, och om de befintliga bolagen ska fortsätta att ligga i framkant, behöver vår kontinent vara mer än en vacker kuliss. Europa har varit ledande förut och har alla förutsättningar att bli det igen. Den gamla världen behöver en comeback”, skriver hon.

DI: ”Europa ska inte vara ett museum”