Debatt: Centraliserad vård fel väg att gå

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det är en dålig idé att förstatliga vården. Det är bättre att gå åt motsatt håll, skriver Nils Karlson och Mattias Lundbäck, Ratio, på Di Debatt.

Enligt många väljare är vården och omsorgen den viktigaste framtidsfrågan. Den lösning som förespråkas politiskt är dock nästan alltid ökade offentliga resurser, centralisering, förstatligande och liknande. Mycket talar dock för att tesen om att sådana åtgärder skulle kunna lösa vårdens problem är en myt, skriver Nils Karlson och Mattias Lundbäck.

De hänvisar till en ny rapport från Ratio om framtidens vård- och omsorgssystem som visar att mer polycentriska vård- och omsorgssystem klarar sig lika bra och i vissa fall bättre än mer centraliserade och helt skattefinansierade system när det gäller vårdens och omsorgens kvalitet och tillgänglighet.

”Sverige borde våga öppna upp för en sådan utveckling, snarare än att ta ytterligare steg mot centralisering och förstatligande av vård och omsorg”, skriver Nils Karlson och Mattias Lundbäck på Di Debatt.

Di: Centraliserad vård fel väg att gå