KLIMATOMSTÄLLNINGEN

”Dags även för Sverige att låta drömmen om kärnkraft gå i uppfyllelse”

Sverige kan inte pressa världens största utsläppsländer att lägga om sin energipolitik. Men det går att hjälpa andra länder att satsa på kärnkraft, skriver Michael Shellenberger i en gästledare i SvD.

FN-toppmötet i Glasgow nådde ett avtal som blev långt klenare än de flesta hade hoppats på. Ett problem är solens och vindens stora markanvändning. Gas producerar elektricitet med hälften så höga utsläpp som kol, men kärnkraften erbjuder nära nog nollutsläpp, menar Michael Shellenberger.

Kärnkraften var politiskt radioaktiv bara för ett decennium sedan, i spåren av Fukushimaolyckan, men är nu på väg tillbaka med stormsteg. Frankrike, Japan och Storbritannien har alla meddelat att de återigen satsar på kärnkraft. Samtidigt gjorde Finland nyligen gemensam sak med Frankrike, Polen, Ungern och Tjeckien, för att kräva att EU klassar kärnenergin som hållbar.

”Sanningen är att kärnkraften, trots ett antal vida uppmärksammade olyckor, i samtliga stora studier sticker ut som det säkraste sättet att producera tillförlitlig energi. Det är dags även för Sverige att låta drömmen om kärnkraft gå i uppfyllelse”, skriver Michael Shellenberger i SvD.

Michael Shellenberger: Så kan Sverige bli världsledande på klimatområdet