CYBERATTACKERNA

Studie: Gisslanprogram kostar miljontals kronor för drabbade företag

STOCKHOLM 20170903 Genrebild på hackare som skriver skadlig kod. Foto Gustav Sjöholm / TT kod 11850 Bild: Gustav Sjöholm/TT

12,5 miljoner kronor kostar det i genomsnitt för företagare att drabbas av gisslanprogram, enligt en undersökning från IT-säkerhetsföretaget Sophos.

Undersökningen ”The State of Ransomware 2021” visar att företag i Sverige som drabbats av så kallade gisslanprogram i genomsnitt betalar cirka 12,5 miljoner kronor för att hantera angreppet. Det är dock en förbättring, mer än en halvering jämfört med 26 miljoner kronor året innan.

– En av förklaringarna är sannolikt att fler svenska företag lärt sig hur de måste tackla den här frågan. Att betala är inte hållbart och garanterar inte på något vis att företaget får tillbaka sin data. Med tanke på att mindre än en tiondel av de drabbade får tillbaka all data efter att ha betalat lösen är det i allmänhet en riktigt dålig affär att gå cyberkriminella till mötes, kommenterar Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos, i ett pressmeddelande.

Svenska företag betalar betydligt mindre när de drabbas av gisslanprogram