ELKRISEN

Högre elpriser efter reaktorstopp

Reaktorn Ringhals 3 är ur drift och kommer att så vara fram till slutet av augusti. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Kärnkraft (TT)

Räkna med höga elpristoppar i södra Sverige i sommar. En allvarlig händelse tvingar kärnkraftverket Ringhals att stänga en reaktor längre än väntat.

– Vi behöver sänka överföringskapaciteten motsvarande ett halvt kärnkraftverk, säger Erik Ek på Svenska Kraftnät.

Reaktorn Ringhals 3 är redan ur drift. Det nya är att den så kommer att vara två månader längre än planerat, till slutet av augusti. Orsaken är en händelse som vd:n Björn Linde för SVT Nyheter Halland beskrev som allvarlig – i alla fall tillräckligt allvarlig för att senarelägga hela den årliga revisionen.

Fästanordningen på ett bränsleelement, som innehåller cylindrar med uran, lossnade i samband med att elementet skulle flyttas till en bassäng för rengöring.

– Det finns ingen fara för tredje man och vi har inga skador egentligen, men vi har hamnat i ett prekärt läge som vi behöver ta oss ur och det tar tyvärr tid, säger Linde till SVT.

Hårt tryck på näten

Men för elsystemet och priserna kommer effekten bli märkbar. När även den andra reaktorn i Ringhals, som numera bara består av två reaktorer, stängs för planerat underhåll i augusti kommer Västsverige att stå utan kärnkraft. Det innebär ett stort bortfall av produktion och därmed ett ökat tryck på ledningskapaciteten i näten på västsidan, från norr och söderut.

Enligt Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, behöver överföringskapaciteten sänkas med cirka 500 MW, vilket motsvarar en halv kärnkraftsreaktor. Det gör att Svenska Kraftnät nu kommer att se över om de behöver skjuta på underhållsarbeten i elnäten.

Men å andra sidan är elförbrukningen relativt låg den tiden på året, så Erik Ek ser i dagsläget inget behov av att behöva ta den oljeeldade kraftreserven i Karlshamn i bruk, vilket behövdes förra sommaren.

Högt redan innan

Elpriset är redan relativt högt i dagsläget, speciellt i södra Sverige, närmare 80 öre kilowattimmen på elbörsen Nordpool, nivåer som normalt sett bara märks under kalla vinterdagar. Marginalerna i systemet kommer att minska som en effekt av utebliven kärnkraftsproduktion i södra Västsverige, framför allt i augusti, och det lär göra att det blir stora svängningar med höga toppar i elpriset, speciellt när det blir stiltje och vindsnurrorna stannar, enligt Erik Ek.

Vid sådana perioder importerar Sverige, speciellt södra delen, högre elpriser från utlandet.

– Det borde få rätt stor påverkan på prisskillnaderna det här, säger Gustaf Yeomans, energimarknadsanalytiker på Sweco.

Olle Lindström/TT