RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Thedéen: Inflationen i rätt riktning

Riksbankschef Erik Thedéen håller tal. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Det går i rätt riktning när det gäller inflationen, enligt riksbankschefen Erik Thedéen. Detta trots att både KPI- och KPIF-inflationen steg i januari.

"Det senaste inflationsutfallet ändrar inte bilden av att inflationsdynamiken går i rätt riktning. Vi är på lite fastare mark och jag utesluter inte att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år", säger Thedéen enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.

"Men det förutsätter att utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma", tillägger han.

Talet hålls på ett seminarium som arrangerats av Östsvenska handelskammaren i Norrköping.

Riksbanken väntas enligt storbankernas ekonomer sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent i maj eller juni.

I prissättningen på räntemarknaden finns det även en viss sannolikhet för att det dröjer till mötet i augusti innan räntesänkningen kommer.

Marknaden räknar totalt med tre eller fyra räntesänkningar i år, med totalt 1 procentenhet till 3,00 procent i styrränta kring årsskiftet 2024-2025.

Skulle rörliga boräntor följa med nedåt med 1 procentenhet under året skulle det minska räntekostnaden för ett lån på tre miljoner kronor med 2 500 kronor per månad före ränteavdrag.

Joakim Goksör/TT