BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Granskning: Företag tas över av kriminella

Skatteverket har granskat 450 bolag i syfte att avslöja kriminella. Bild: Janerik Henriksson/TT

Kriminella infiltrerar bolag och använder dem för ekonomisk brottslighet. Det slår Skatteverket fast efter att ha gjort tillsyn hos 450 företag. 80 procent av fallen ledde till åtgärder, rapporterar Dagens Nyheter.

Skatteverket har granskat 450 bolag för att undersöka om de kan ha infiltrerats av kriminella. I 80 procent av fallen valde myndigheten att gå vidare med åtgärder som att dra in F-skatt eller moms- och arbetsgivarregistrering, något som förhindrar för kriminella att använda bolagen i brottsligt syfte.

Kriminella kan utnyttja företag på olika sätt, men det kan till exempel handla om bedrägerier eller penningtvätt. Själva övertagandet kan till exempel ske genom att en företagare gör en så kallad exit och säljer sitt företag till en bolagsförmedlare som sedan säljer det vidare till kriminella.

Tidigare i år föreslog en statlig utredning både höjt maxstraff för bolagsmålvakter och att företagskapning ska kriminaliseras. Dessutom har det föreslagits att Bolagsverket ska få ett utökat ansvar för att upptäcka och agera mot felaktigheter.

Dagens Nyheter: Hundratals bluffbolag har fått indragna tillstånd i år