Åklagare i Ica-härvan vill se fängelsestraff

Teckning på två misstänkta Ica-handlare med deras respektive advokater Henrik Olsson Lilja och Conny Cedermark i Stockholms tingsrätt. Männen riskerar nu fyra respektive tre års fängelse. Bild: Johan Hallnäs/TT

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff och näringsförbud i den uppmärksammade rättegången mot flera Ica-handlare som avslutas under fredagen. De som döms för insiderbrotten kan också bli av med sina butiker.

I åtta veckor har Stockholms tingsrätt varit skådeplatsen för Sveriges största insidermål. Totalt 18 personer – flera Ica-handlare och deras närstående – misstänks för insiderbrott när Ica avnoterades från börsen hösten 2021.

Nu lider rättegången mot sitt slut. Under fredagen håller försvaret sina slutpläderingar.

Sedan tidigare har Ekobrottsmyndighetens kammaråklagare Pontus Hamilton presenterat sina slutliga argument för fällande domar. Om rätten följer hans linje kan tio av de 18 åtalade dömas till fängelse.

Det längsta straffet Hamilton yrkar på är fyra års fängelse för en Ica-handlare från sydöstra Sverige, som misstänks ha tjänat över tio miljoner kronor på aktieköp baserad på insiderkunskap.

Ovanligt med höga straff

Två andra riskerar tre års fängelse. En av dem anklagas för att ha läckt insiderinformation till de andra åtalade i målet med information från Icas förbundsstyrelse, där han tidigare satt.

För resten av de åtalade yrkas allt från villkorlig dom och dagsböter till fängelse i upp till 2,5 år.

Det är ovanligt med så höga straff för insiderbrott – faktum är att det är sällsynt med fängelsestraff för den här typen av brott. Sedan 2013 har 14 av totalt 80 dömda fått fängelse, visar en genomgång från Dagens Nyheter. Det högsta straffet var fängelse i två år.

– Det säger något om att det här är allvarliga brott, de har gjort stora vinster helt enkelt. Han som vi yrkar fyra år på menar vi ligger bakom vinster på över tio miljoner kronor och därutöver har han spridit informationen till andra som gjort vinster i sin tur, har Pontus Hamilton sagt till DN.

Åklagaren: Inga förmildrande omständigheter

Hamilton tillägger att så höga vinster inte har varit aktuella tidigare och att åklagarsidan inte ser några förmildrande omständigheter.

Samtliga åtalade förnekar brott. Ingen förnekar att de har handlat med stora mängder Ica-aktier under perioden, men de bestrider att de har haft tillgång till insiderinformation. Flera av de misstänkta har under processens gång framhållit sin genuina tilltro Ica, sprungen ur ett långvarigt yrkesliv inom företaget.

Mannen som riskerar fyra års fängelse har en bostad och bankkonto utomlands. Åklagaren bedömer att han har en större flyktfara än de övriga, och vill därför att han ska häktas inför en eventuell fällande dom.

Utöver fängelsestraff riskerar flera av de misstänkta näringsförbud och Icas ansvarsnämnd kan vid en fällande dom frånta butiksägarna deras handlartitlar, och således också butikerna.

Joakim Hugert Lundberg/TT

Fakta

Det var den 10 november 2021 som Ica-handlarnas och AMF:s uppköpsbud på livsmedelsjätten offentliggjordes. Men redan innan det steg aktien på börsen vilket skapade spekulationer om att budet hade läckt ut på förhand.

I mars 2022 genomförde Ekobrottsmyndigheten och polisen en razzia på Ica-handlarnas Förbunds kontor i Solna.

Den 15 maj 2023 väcktes åtal mot 18 personer, varav tolv misstänks för grovt insiderbrott.

Av de åtalade är tio Ica-handlare. Med undantag för fyra personer ingår alla i ägarfamiljer kring olika Ica-butiker i sydöstra Sverige.

Åklagaren yrkar på att runt 20,5 miljoner kronor ska betalas tillbaka. Det är summan som brotten tros ha dragit in.

Förhandlingarna inleddes vid Stockholms tingsrätt tisdag den 5 september. Sista planerade förhandlingsdag är fredag 27 oktober. Dom beräknas falla innan jul.

Fakta

Insiderinformation är information om ett börsnoterat bolag som ännu inte har offentliggjorts.

Den som sitter på sådan information och utnyttjar den för att handla med värdepapper, som aktier, kan göra sig skyldig till insiderbrott.

Insiderbrott och marknadsmanipulation kan ge fängelse i högst två år.

Grovt insiderbrott respektive grov marknadsmanipulation kan ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Källa: Ekobrottsmyndigheten