BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Drabbades av 42 inbrott – så blev hon av med brottslingarna

”Egentligen var jag fruktansvärt knäckt men man måste ju resa sig och det gjorde vi”, säger butiksägaren Eva Nyvall. Bild: Tommy Pedersen/TT

Efter ett 40-tal inbrott fick Eva Nyvall nog. Nu har hon investerat stora belopp för att slippa ovälkomna påhälsningar i butiken, och satsningen har gett effekt. ”Det kostar en del, men det gjorde de ständiga inbrotten också”, säger hon till TN.

Sommaren 2020 möttes Ica-handlaren Eva Nyvall av en fruktansvärd syn när hon en morgon kom fram till sin butik. Under natten hade inbrottstjuvar slagit till och fått med sig det mer än ett ton tunga kassaskåpet, och i samband med besöket lämnat efter sig en våg av förödelse.

– Det såg ut som ett plockepinn, det var riktigt hemskt, minns Eva Nyvall, och berättar att både hon själv och personalen blev alldeles upprivna när de såg vad som hade hänt.

Butiken hade då drabbats av totalt 42 inbrott, varav flera hade ägt rum på kort tid. Händelsen uppmärksammades i media, där Eva Nyvall lyfte att butiken fyller en viktig roll i det lilla samhället Bäckhammar, men att hon själv hade börjat fundera på om det verkligen var värt att fortsätta.

”Man måste ju resa sig.”

Nu stod det klart att något måste göras, och det snabbt.

– Jag är bra på att bryta ihop och komma igen. Egentligen var jag fruktansvärt knäckt men man måste ju resa sig och det gjorde vi.

Direkt efter inbrottet 2020 tog Eva Nyvall beslutet att inte längre ta emot kontanter i sin butik. Det är en service hon gärna hade fortsatt med, men som situationen såg ut – de flesta av inbrottstjuvarna hade varit ute efter pengar och möjligen tobak - bedömde hon att det inte fanns något alternativ. Nu har informationen om att butiken är kontantfri spridit sig i området, vilket hon tror har bidragit till att hålla brottslingar på avstånd.

Och för ett och ett halvt år sedan blev det dags för nästa stora förändring. Då investerade Eva Nyvall 800 000 kronor i att kunna ha butiken öppen på natten. Från klockan 10 till 18 är butiken bemannad och övrig tid kan kunderna komma in och handla med hjälp av appen Ica To Go.

– Jag tänkte att det här är framtiden så jag kontaktade Länsstyrelsen och sökte ett glesbygdsstöd. Så nu har vi utökad service till kunderna och dessutom är butiken upplyst nattetid, vilket har visat sig hålla inbrottstjuvar borta.

Identifiering med Bank-ID

Kunder som vill gå in i butiken när personalen inte är på plats måste identifiera sig med Bank-ID och sedan övervakas de med kameror när de samlar ihop sina varor.

– De är oerhört iakttagna, mycket mer än i vanliga fall. Då är det ofta bara en person som jobbar och hon eller han har ju inte möjlighet att följa efter kunderna.

Finns det inte en risk att oärliga personer tänker att det är lätt att plocka på sig saker när de väl är inne i butiken?

– Jo, de kan ju gå in som alla andra men då är de identifierade. Vi har faktiskt haft en del personer som har stulit varor även efter att vi införde detta, men då har de åkt fast. Dessutom verkar det avskräcka tjuvarna att butiken är upplyst på natten och att de dessutom löper en risk att träffa på andra kunder när de väl har tagit sig in.

Facit hittills: Inte ett enda inbrott

Att den lokala matbutiken numera kan ta emot kunder även utanför ordinarie öppettider har visat sig vara en god affär. Många av kunderna uppskattar flexibiliteten i att kunna handla när det passar dem.

Men samtidigt innebär det nya arbetssättet förstås kostnader. Utöver de 800 000 kronorna för själva investeringen, måste Eva Nyvall betala en löpande avgift till Ica på cirka 11 000 kronor i månaden. Dessutom tillkommer en avgift på ett par tusenlappar i månaden till ett vaktbolag.

– Det kostar en del, men det gjorde de ständiga inbrotten också. Sedan vi införde detta har vi inte haft ett enda inbrott, och det känns verkligen jättebra.