KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Experterna: Hög tid att jobba med hållbarhetsrapportering

Klockan klämtar för företag att börja jobba med EU:s CSRD. Bild: Mostphotos

Klockan klämtar för de företag som ännu inte hunnit komma igång med EU:s hållbarhetsrapportering CSRD. Här är experternas råd, skriver Aktuell Hållbarhet.

År 2025 ska stora börsnoterade företag rapportera enligt EU:s CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), om hållbarhetsarbetet under år 2024. De bolag som inte har börjat titta på det är det hög tid att starta, menar Camilla Goldbeck-Löwe från Epiroc, Outi Alestalo från Ernst & Young och Torbjörn Westman från KPMG.

En viktig första åtgärd är att genomföra en dubbel materialitetsanalys för att bedöma företagets behöver rapportera och var gapen finns.

För stora icke börsnoterade bolag är CSRD-kraven aktuella först från 2026. Även andra företag kan få krav från sina kunder som behöver rapportera enligt EU:s nya lagstiftning, och detta kan vara en startpunkt för att förstå behoven och datakraven.

Experterna understryker vikten av interna resurser och engagemang, och att anställda ofta är angelägna om att delta i arbetet med hållbarhet.

– Vi kommer att ställa högre krav på kvalitet på data från de vi gör affärer med och det gäller alla hållbarhetsdata, inte bara koldioxid, säger hållbarhetschefen Camilla Goldbeck-Löwe, hållbarhetschef på Epiroc.

En strategi som rekommenderas är sätta högre krav på leverantörsdata, inte bara för koldioxid utan för alla hållbarhetsdata. Dessutom är ett strukturerat system för hållbarhetsrapportering och utbildning värdefulla resurser.

Aktuell Hållbarhet: Revisorn: Klockan klämtar – börja jobba med CSRD nu!