DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Pantbankerna får in allt fler föremål

Fler skiljs för gott från de föremål de lämnar på pantbanken. Arkivbild. Bild: Bertil Ericson/TT

Privatekonomi (TT)

Tuffa tider får fler att lämna in dyrbara saker på Pantbanken. Färre hämtar numera också ut sina föremål igen.

– Folk har fått det svårare ekonomiskt, säger Peter Sundström på Pantbanken Sverige.

Klockor, halsband, konst och andra dyrbara klenoder samlas i allt större mängder på Sveriges pantbanker – och blir i högre grad än tidigare kvar där tills lånets förfallotid löper ut och sakerna säljs på auktion.

Antalet kunder hos pantbanken har fortsatt att öka under de senaste tre månaderna, om än i mer blygsam takt än i början av året. För perioden 1 maj till och med 23 juli uppgick utlåningen från Pantbanken Sverige till 299 miljoner kronor, vilket är en ökning med 19 procent jämfört med samma period i fjol.

– En stor del av ökningen beror på att vi har fått nya kunder som inte har lånat hos oss tidigare, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige.

Antalet lån har ökat med 13 procent jämfört med samma tid i fjol, medan antalet nya kunder har ökat med 23 procent.

Börjat ställa om

Kostnadsökningar som inflation och höjda bolåneräntor har påverkat människor och krympt de ekonomiska ramarna, konstaterar han.

Ökningen av lån är dock inte är lika stor som under årets första månader, då den låg på 24 procent i jämförelse med fjolårets början.

– Vi känner samtidigt att folk har börjat ställa om för att anpassa sig mer till de nya tiderna, säger Peter Sundström.

Går till auktion

En större andel kunder löser heller aldrig ut sina saker igen. Tidigare hämtade omkring 90 procent av kunderna ut sina föremål innan förfallotiden går ut efter fyra månader. De senaste månaderna har den andelen sjunkit till omkring 85 procent.

– Vi vet inte om det beror på att de som lämnade in saker i vintras inte kan lösa ut dem igen, eller om deras tanke från början var att låta dem vara kvar. Men skälet är nog att folk har fått det svårare ekonomiskt, säger Peter Sundström.

Ebba Blume/TT

Fakta

Föremålet värderas i pantbankens butik och kunden får pengar direkt i handen. Den som vill låna måste vara över 18 år och visa legitimation.

Normallånet löper på fyra månader och kan lösas in när som helst under tiden. Räntor och avgifter varierar mellan olika pantbanker.

De flesta pantar guldsmycken och klockor, men även konst, antikviteter och musikinstrument, liksom exempelvis dyrbara väskor, slipsar, sjalar, plånböcker och skärp.

Föremål som inte blir utlösta säljer pantbanken i butiken eller på auktion, även på nätet. Om det blir ett överskott, när avdrag gjorts för lån och avgifter, tillfaller det kunden.

Totalt finns 19 pantbanksföretag i Sverige. De största är Pantbanken Sverige med 21 kontor och Sefina pantbank med 20 kontor i Sverige.

Källa: Svenska pantbanksföreningen