DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Företaget offer för konkursvågen – nu sveps alla branscher med

Norra Tornen, två höghus med bostadsrätter på gränsen mellan Solna och Stockholm, och Mattias Marktin. Foto: Janerik Henriksson/TT och Pressbild

Attacus Stomsystem Betong, med två fabriker i Norrland, stod för den största konkursen i april. ”Vi är ett skolboksexempel på krisen inom byggbranschen”, säger vd:n Mattias Marktin till TN. Larmrapporter visar att konkurserna nu sprider sig till alla branscher.

I april gick 536 aktiebolag i Sverige i konkurs, vilket var en ökning med 24 procent. Det innebar att konkurserna ökade för nionde månaden i rad. Hittills har främst byggbolag, sporthallar och bilverkstäder drabbats hårdast. Antalet konkursade bolag inom detaljhandeln har ökat med 37 procent i år. Bland andra försattes klädvarumärket Scoth & Soda med sju butiker i konkurs i april. Nu finns tydliga tecken på att den ekonomiska krisen sprider sig till alla branscher.

– Företag över hela landet kämpar just nu för sin överlevnad. Samtliga branscher uppvisar ökade konkurssiffror så ingen enskild bransch är opåverkad. Vi ser definitivt att det är tuffare tider och att lågkonjunkturen drabbar många svenska företag. Olyckligtvis blir många medarbetare även av med sina jobb, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, till TN.

Kista Victoria Tower, ett annat höghus som byggts med betongdelar från Attacus Stomsystem Betong. Bild: Pontus Lundahl/TT

Den största konkursen i april noterades för Attacus Stomsystem Betong med nästan 300 miljoner kronor i omsättning. Företaget tillverkar monteringsfärdiga betongdelar och levererar produkterna till större byggprojekt i huvudsakligen Stockholm och Mälardalen. Bland landmärkena finns Norra tornen i Vasastan, Kista torn, Kungsholmsportens torn och Tyresö View. Under andra halvåret förra året märkte företaget att affärerna gick allt trögare.

– I december bedömde vi att marknaden skulle gå ner med 40 procent framöver. Vi la ett varsel och genomförde uppsägningar för tjänstemän och kollektivanställda. Under första kvartalet valde våra beställare att i princip skjuta på samtliga projekt i väntan på stabilare omvärldsfaktorer vilket innebar att vi stod med en mycket liten orderstock. Då var det inte längre ansvarsfullt att fortsätta med verksamheten och vi beslutade att begära företaget i konkurs, säger vd:n Mattias Marktin till TN.

En industriepok i Jämtland är över

Nu drivs företaget av konkursförvaltaren. Mattias Marktin är formellt anställd av konkursförvaltaren med uppdrag att slutföra pågående projekt, vilket bedöms vara klart i slutet på juni, och att hjälpa till med att hitta en köpare till verksamheten. Om ingen köpare dyker upp är risken stor att en industriepok i Jämtland är över. Totalt försvinner 213 arbetstillfällen från två fabriker i Hammerdal och Strömsund.

– Vi är ett skolboksexempel på krisen inom byggbranschen. Nu har vi en massa medarbetare här som behöver mat på bordet, säger Mattias Marktin.

Henrik Jacobsson uppger att den höga inflationen slår mot företagens balansräkningar. När inköpen blir dyrare och varorna inte längre kan säljas lika smidigt får företagen det svårare. Ovanpå detta hamnar ökade räntekostnader som slår mot konsumenter och företag när bostadslån och andra krediter blir dyrare.

– Ökade räntekostnader påverkar företagens lönsamhet, både när det gäller kostnader och intäkter. Sedan har vi kriget i Ukraina och all den osäkerhet det för med sig, exempelvis med ökade energipriser. Till slut klarar inte vissa företag mer och konkursen står för dörren, säger Henrik Jacobsson.

Svensken planerar en budgetsommar

Infostat har gjort en undersökning som visar att hushållen håller allt hårdare i pengarna, vilket i förlängningen slår mot företagen. Färre krogbesök, bilresor och hotellnätter ingår i svenskens planer för en budgetsommar.

– Hushållen har mindre pengar till följd av prisökningarna. De håller i pengarna för att klara fler prisökningar och högre boräntor under hösten. Sommarsemestern är en viktig intäktskälla för besöksnäringen. Branschen har ett par tuffa år bakom sig och resultaten visar att den här sommaren sannolikt ger lägre intäkter än vanligt, säger Mårten Lindberg, marknadschef Infostat, till TN.

Bild: Infostat

Mattias Marktin bekräftar att en liknande utveckling drabbat Attacus Stomsystem Betong.

– Skulle du vilja ta ett stort lån för att köpa en lägenhet två år i förväg innan du vet hur hög räntan blir? Vi för ständig dialog med våra kunder som är byggföretag och för att de ska sätta igång ett projekt måste de också ta lån samtidigt som banken kräver att ett visst antal bostadsrätter måste ha sålts innan de kan börja bygga. Allt hänger ihop. Räntenivåerna och inflationen slår stenhårt mot bostadsbyggandet. Vår marknad har kollapsat, säger Mattias Marktin.

”Riksbanken överstyr det här”

Han är kritisk mot hur myndigheterna hanterat den finansiella situationen.

– Jag tycker att Riksbanken överstyr det här. Avkylningen av ekonomin sker ju redan. Riksbanken verkar inte ha tålamod, kunskap eller förståelse att inse det. Marknaden kan i och för sig klara en hög ränta men framför allt behövs stabilitet så att företagen vet vad de ska räkna på, säger Mattias Marktin.

Henrik Jacobsson, vd Creditsafe.

Det är inte enbart konkurserna som pekar på att den svenska ekonomin är i gungning. Under april registrerades endast 3 490 nya aktiebolag, vilket är en minskning med 32 procent.

– Minskat nyföretagande är en konsekvens av oroliga tider och det styrker att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Samtidigt ska vi komma ihåg att vi jämför mot låga siffror när det gäller nivåerna eftersom det var färre konkurser 2020 och 2021 tack vare de statliga stöden. Vi bedömer att trenden med ökande konkurser håller i sig till augusti, sedan får vi se, säger Henrik Jacobsson.

”Fler kommer att gå i konkurs”

Enligt Byggindustriernas prognos försvinner 21 000 jobb inom branschen under 2023. Mattias Marktin menar att det är fruktansvärda siffror. Han hade gärna sett att kommuner, regioner och staten byggde i lågkonjunktur istället för i högkonjunktur.

– Det skulle ge en jämnare marknad. När offentlig förvaltning bygger i högkonjunktur så eldar den på priserna och inflationen. Politikerna borde verkligen fundera över när det offentliga byggandet ska se. Det är faktiskt bättre än att betala ut en massa stöd.

Mattias Marktin hoppas att någon visar intresse för att köpa upp Attacus Stomsystem Betong. Men han tror att det blir svårt att hitta en lämplig köpare eftersom marknaden tvärnitat.

– Jag gissar att i den bästa av världar så kommer byggandet igång igen under andra halvåret 2024. Men det är tyvärr en uppenbar risk för att flera av våra kollegor också kommer att gå i konkurs, säger Mattias Marktin till TN.