BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Riksrevisionen kritiserar polisens mängdbrottshantering: "Allvarligt"

Riksrevisionen har granskat polisen. Arkivbild. Bild: Daniella Backlund/SvD/TT

Polisen hanterar mängdbrott på ett ineffektivt sätt och framför allt beror problemen på för låg bemanning. Det anser Riksrevisionen, som i en granskning bedömer situationen som "allvarlig".

Med termen "mängdbrott" avses vanligt förekommande brott där polismyndigheten – i stället för åklagare – leder förundersökningen. Det kan bland annat handla om rattfylleri, misshandel och inbrott.

I den granskningsrapport Riksrevisionen publicerade under tisdagen skriver myndigheten att brott riskerar att bli liggande under så lång tid att de inte längre kan utredas, på grund av en omfattande arbetsbelastning hos polisen.

"Polismyndigheten hanterar inte mängdbrott effektivt. Andra arbetsuppgifter tränger undan mängdbrotten som många gånger är sammankopplade med organiserad brottslighet", säger Per Dackenberg, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.

Enligt Riksrevisionen beror bristerna framför allt på för låg bemanning i lokalpolisområdena, med för lite kompetensutveckling och en begränsning av antalet civilanställda. Det trots ökade anslag till Polismyndigheten.

Riksrevisionen bedömer läget som allvarligt – och problemen kan på sikt leda till att såväl privatpersoner som näringsidkare och organisationer inte kan få sin säkerhet tillgodosedd. Dessutom riskerar allmänhetens förtroende för rättsväsendet att minska.

Under 2020 klassades 80 procent av alla anmälda brott som mängdbrott.

Lena Nitz. Bild: Claudio Bresciani / TT

Lena Nitz, ansvarig för brott och trygghetspolicy på Svenskt Näringsliv, konstaterar att majoriteten av de brott som begås är mängdbrott och dessa drabbar företagare och det allmänna hårt.

– Det är anmärkningsvärt att Polisen inte hanterar mängdbrotten mer effektivt trots goda förutsättningar att hantera mer komplexa brottsutredningar. Det var 13 år sen sist detta granskades och i princip samma brister kvarstår, säger hon.

Hon menar att näringslivet spelar en viktig roll i det brottsförebyggande arbetet, men tvingas idag ta ett orimligt stort ansvar för att skydda sin verksamhet från brott som inte prioriteras tillräckligt högt av Polisen.

– Många mängdbrott, inte minst bedrägerier och stölder, är sammankopplade med den grova organiserade brottsligheten eftersom det är samma individer som utför specifika mängdbrott för att finansiera den grövre brottsligheten. Detta är mycket allvarligt och Polisen måste därför kunna bekämpa både mängdbrott och grov organiserad brottslighet parallellt.