DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Träföretagaren: Marknaden har störtdykt

”Vi jobbar aktivt med att försöka få ut material på marknaden, men kunderna är väldigt avvaktande med tanke på läget”, säger Erik Lindén, vd för Moelven Dalaträ. Bild: Mostphotos, Privat

När Erik Lindén började som vd för Moelven Dalaträ i september 2022 hade företaget haft vad han beskriver som ett ”hysteriskt år”, både vad gäller volymer och priser – därefter har det störtdykt.

Moelven Dalaträ märker hur kunderna minskar sina beställningar. Därför minskar företaget produktionen.

– Vi jobbar aktivt med att försöka få ut material på marknaden, men kunderna är väldigt avvaktande med tanke på läget. Vi har därför sökt oss om efter nya kunder, vilka vi framför allt hittar i Kina, där efterfrågan fortfarande finns, säger han.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det är affärer med mindre marginaler. När vi blickar framåt det kommande halvåret så är marknadsläget osäkert. Vi får vissa signaler om att det kan lätta något andra halvåret, men hur det blir med den saken får vi se först då, lägger han till.

Höga elpriser, lågkonjunktur och vikande orderingångar gör att företaget har en dyster framtidsprognos av det kommande halvåret.

Svenskt Näringsliv: Moelven Dalaträ tillverkar årligen 150 000 m3 sågade trävaror i furu och gran