DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Konkursvågen tilltar – elpriserna drabbar alla

Bild: Jessica Gow/TT

Antalet konkurser ökade i september med 13 procent jämfört med samma period i fjol, visar statistik från UC. "Man får räkna med ökad arbetslöshet", säger Jonas Frycklund biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv till SVT Nyheter.

Höga elpriser, stigande räntor och osäkra konsumenter som hellre sparar än spenderar, räknas som bakomliggande orsaker till konkursvågen.

– Flera företag hade problem redan under pandemin, men det som tillkommer nu är elpriserna. Alla företag som har någon typ av elkonsumtion kommer att drabbas hårt, fortsätter Jonas Frycklund.

En av de drabbade är bageriägaren Michael Carlsson i Mönsterås. Trots konkurshot vill han till varje pris slippa säga upp sin personal, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi har verkligen lagt ner hundra procent och lite till i det här. En del kanske lägger ner lite tidigare för att inte hamna i trubbel, men jag är för tjurig för det, säger han.

Bland de hårdast drabbade branscherna återfinns detaljhandeln och handeln med motorfordon. Där ökade konkurserna med 45 procent, visar konkursstatistiken från kredit- och affärsinformationsföretaget UC.

På vinnarlistan finns serviceföretag och transport. Där minskade konkurserna med 50 respektive 45 procent.

SVT Nyheter: Fler konkurser och färre nystarter – elpriserna kommer drabba alla