FRIHANDELNS FRAMTID

Stellinger: Globaliseringen är inte död

Det är farligt att det börjat ”rycka i den protektionistiska nerven” hos flera länder, betonade Anna Stellinger, Svenskt Näringsliv, under en paneldiskussion arrangerad av Dagens Industri.

Att fler länder skulle ta steg mot protektionism vore inte bra för något land, framför allt inte Sverige, underströk Anna Stellinger, chef för internationella frågor och EU-frågor vid Svenskt Näringsliv, under en paneldiskussion vid årets upplaga av Di Börsdagen.

– Vi ser i de absolut finaste tidningarna verkligt namnkunniga personer som deklarerar att globaliseringen är död. Det kan irritera mig lite grann: globalisering går alltid fram och tillbaka, som ett tidvatten. Globaliseringen är inte död, och den kommer inte att dö, men den kanske kommer att se annorlunda ut. Om man tycker att det är bra med mindre globalisering är man historielös: den har skapat välstånd, minskat klyftor mellan länder och byggt Sverige starkt. Alla de globala utmaningar vi har i dag måste vi lösa tillsammans – så nej, globaliseringen är inte död, sa Anna Stellinger under samtalet.

Di: Experterna om de globala riskerna - ”Mardrömsscenario”