BROTTEN MOT FÖRETAGEN

”Brotten mot företagen urholkar förtroendet och tilliten”

En majoritet av företagarna som utsatts för brott upplever en minskad tilltro till rättsväsendet. Lösningen på problemet kan dock vara enkel, menar Eva Cooper.

”Jag fick en stor smäll i ansiktet. Glasögonen knäcktes och blodet kom rinnandes.” När ICA-handlaren Anders Waller misshandlades i sin butik i centrala Söderhamn fångades förövaren på film. Ett trettiotal personer i butiken blev vittnen. Trots detta blev det inget åtal. Händelsen sågs som en ord-mot-ord-situation. Anders är inte den enda som blivit trakasserad i butiken, även personalen har varit utsatt vid flera tillfällen. Kränkningar och hot har helt enkelt blivit vardag för Anders Waller och hans medarbetare. ”Det är så vanligt att man nästan inte reagerar, det finns ingen respekt mot vuxna. Vi vill inte ha det så här i vår stad. Vad händer den gången de drar kniv?”

Fler än 8 av 10 brottsutsatta företagare upplever en minskad tilltro till rättsväsendet.

Han har gjort allt han kan för att trygghetssäkra sig själv och personalen, med väktare och låsta kassor. Men för varje händelse, där han bland annat blivit ifrågasatt från polisen kring om de verkligen behöver komma eller som ovan – där ärende trots filmbevis avskrivs – urholkas förtroendet för rättsväsendet. Att bara få gehör och stöd från kommunen och rättsväsendet hade gjort mycket.

Fler än 8 av 10 brottsutsatta företagare upplever en minskad tilltro till rättsväsendet. Och där samhället backar hittar snabbt nya kriminella möjligheter till snabba cash. Så kallad beskyddarverksamhet är en känd problematik i många delar av Sverige. Företagare uppmanas betala pengar regelbundet annars kommer de utsättas för skadegörelse eller våld. Eller som flera restaurangägare jag pratat med vittnar om under pandemin – erbjudande om ett enkelt lån som ska rädda företaget under krisen. Ett lån med en skrämmande ränta.

Allt färre företagare anmäler dessutom brotten, vilket gör att den officiella statistiken kan vara helt missvisande.

Alla brott är inte heller lika tydliga som de butiker och restauranger riskerar att utsättas för, som misshandel, sönderslagna fönster och regelrätta rån. Bluffakturor hör till de vanligaste brotten mot företagare, och alla företagare inom alla branscher riskerar att drabbas. Sedan har vi den IT-relaterade brottsligheten där virus och dataintrång hör till de mest frekventa brotten. Nyligen tvingades flera av landets 800 Coop-butiker att stänga efter en omfattande IT-attack mot matjättens betalsystem. Även vårdbolag är särskilt mumsigt för hackare som vill pressa företag på pengar. Sedan november har antalet cyberattacker mot sjukvården ökat med minst 32 procent i Sverige (DI 14 februari) vilket är en dubbelt så stor ökning som för branscher utanför vården. Möjligheten att komma åt enkla utpressningspengar anses vara skälet. Effekterna kan bli ödesdigra.

Allt färre företagare anmäler dessutom brotten – man tycker inte att det är lönt ansträngningen. Vilket gör att den officiella statistiken kan vara helt missvisande.

Brotten mot företagare riskerar att bli dyra för samhället. Nästan 1 av 5 brottsutsatta företagare överväger att lägga ner sin verksamhet på grund av kriminaliteten. Det innebär en överhängande risk att arbetstillfällen försvinner, skatteintäkterna minskar – och också att utanförskapet blir ännu större. Att det finns lokala företag är i sig trygghetsskapande och brottsförebyggande. Så krafttag behövs för att få dem att stanna kvar och våga tro på rättsväsendet igen. På ett sätt är det rätt enkelt: Fler poliser. I hela landet. Trygghet byggs över tid utifrån goda relationer mellan polisen och det lokala näringslivet.

Företagarna

Hela Hälsingland

Om krönikören

Eva Cooper har en bakgrund som nationellt studentfacklig ordförande, välfärdsansvarig på tankesmedjan Timbro, ledarskribent på Hudiksvalls tidning och krönikör i den norska tidskriften Minerva. Numera chef över Företagarna i Mellansverige.