Den ofrivilliga pausen från sociala medier

Psykologen och författaren Siri Helle säger att det är bra att vi får en tankeställare kring vårt beroende av sociala medier, men att man inte ska stirra sig blind på "dopamin-kickarna", utan att det praktiska behovet är en stor del av vanan. Bild: Madeleine Ahlström/Pressbild

Inrikes (TT)

Vad händer med oss när sociala medier plötsligt försvinner? I nästan sju utdragna timmar fick alla paus från Facebook och Instagram.

– Det kan vara bra att vi får en tankeställare om hur beroende vi är av de här sociala medier-företagen, säger Siri Helle, psykolog och författare.

För första gången någonsin fick alla vara utan Facebook och Instagram en hel kväll under måndagen.

De två apparna når var för sig runt 60 procent av befolkningen varje dag och är en del av de sju timmar av medier vi i genomsnitt konsumerar dagligen, enligt Mediebarometern.

Siri Helle, psykolog och författaren till boken "Du är smartare än din telefon", säger att det finns flera anledningar till att vi blivit så beroende av apparna.

– Det folk brukar älska att prata om är de här dopaminkickarna, den belöning vi får så fort vi får en notis, men anledningen till att vi får de här dopaminkickarna är för att det är något som är angeläget för oss.

Allt praktiskt samlat

Hon lyfter att allt fler saker som är viktiga för oss har samlats apparna.

– Det är så vi kommunicerar med våra vänner, vår familj, vi kanske säljer saker i andra hand och deltar i föreningsliv.

Aldrig tidigare sedan de etablerats har vi behövt vara utan apparna så länge som i måndags. Aftonbladet valde att starta ett alternativ, en live-chatt, för att människor skulle kunna få posta inlägg och bilder. Chatten översvämmades snabbt med kattbilder och kommentarer, dejtingannonser och relationsråd.

– Vi människor är flockdjur. Vi mår bra när vi får dela vår upplevelse med andra. Om man har fått in den här vanan att man delar sina upplevelser på sociala medier är det klart att man blir ställd när man inte får göra det, säger Siri Helle.

Tröst och distraktion

En dystrare sida av sociala medier-behovet är att det är en värld att försvinna i för att hantera sina känslor, säger Helle.

– Vissa personer använder sociala medier för känsloreglering. Om man har tråkigt, har ångest eller känner sig ensam brukar det kunna bli en stunds tröst eller distraktion. Då kan det bli väldigt sårbart om sidorna ligger nere. Det kan vara bra att tänka på att hitta andra sätt att göra det.

Forskningen har bara visat en "pytteliten negativ effekt" på måendet efter att har använt sociala medier när man tittar på gruppnivå, säger Helle.

– Men på individuell nivå spelar det stor roll vad man ägnar sig åt på sociala medier, om det är något man mår bra av, tillägger hon.

Men vad skulle hända om apparna försvann en längre tid?

– Då tror jag att folk skulle bli kreativa och hitta andra sätt att tillgodose de här behoven. Man skulle säkert vara tvungna att vända sig till den som sitter bredvid i tv-soffan och prata lite mer.

Tea Oscarsson/TT