CYBERATTACKERNA

Kraftig ökning av id-kapningar i Sverige

Bank-id-kapningar har ökat från noll till nio procent på tre år, enligt en rapport från försäkringsbolaget Mysafety. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Brott (TT)

Det har skett en markant ökning av bedrägeribrott i Sverige de senaste åren – framför allt när det kommer till bank-id-kapningar.

Under perioden maj 2020 till maj 2021 fick nära 200 000 svenskar sin identitet kapad.

Just Bank-id-kapningar har ökat från noll till nio procent på tre år, enligt Mysafety försäkringars årliga rapport baserad på en Sifo-undersökning.

Ökningen beror på en kombination av att folk varit tillgängliga under pandemin och att antalet brottslingar sannolikt har blivit fler, berättar bolagets expert PA Prabert.

– Brottet är i princip riskfritt för förövarna. Uppklarningsprocenten är nästan obefintlig, säger han till TT.

Det har gått så långt att man kan hyra hackare eller tillgängliga program för att begå de här brotten, fortsätter han.

"Drabbar alla"

Från maj 2020 till maj 2021 kapades 192 000 svenskars identitet. Antalet försök ligger kvar på en hög nivå, med 1,9 miljoner drabbade. Det innebär omkring fyra kapningsförsök i minuten.

– Man måste komma bort från tänket att detta inte drabbar en själv. Jag som jobbat med det här i flera år vet att det drabbar alla.

Därtill utsattes 3,4 miljoner svenskar för bedrägeriförsök, varav 179 000 lyckades.

Som privatperson är det näst intill omöjligt att skydda sig helt och hållet, säger han. Det krävs att man är extremt vaksam. Samtidigt har bedragarna blivit skickligare på att invagga sina offer i falsk trygghet, påpekar Prabert.

– Det som förut var ett enkelt sms eller mejl kan i dag vara fem mejl följt av ett samtal.

Man måste ha ett kritiskt öga. Om saker och ting är för bra för att vara sant så är de oftast det, klargör han.

Särskilt sårbara

Kaparna är i första hand ute efter pengar. Vanligast är att den drabbade utsätts för att någon köper tjänster eller produkter i deras namn. Det har också blivit vanligare att bedragarna tar lån i offrets namn.

Mest utsatta är äldre personer och höginkomsttagare.

– Vad gäller äldre så är alla inte så tekniskt kunniga. Hos höginkomsttagarna finns mer pengar att hämta.

Pengarna som förövarna kommer över finansierar i sin tur ofta annan grov kriminalitet, som narkotika- och vapenhandel, enligt Prabert.

Har man blivit kapad så ska man snabbt vidtar alla tänkbara säkerhetsåtgärder.

– Spärra kreditkort, kontakta banken, byt lösenord och så vidare.Vi tycker att det är viktigt att man också polisanmäler det man blivit utsatt för.

PA Prabert, expert på id-kapningar och bedrägeribrott på Mysafety försäkringar. Pressbild. Bild: Pressbild/TT

Fakta

Perioden maj 2020–maj 2021.

Så många har id-kapats: 192 000.

Utsatta för försökt till id-kapning: 24 procent.

Vanligaste följderna vid id-kapning: Någon köpte saker/tjänster i mitt namn (67 procent), någon tog pengar från mina konton (18 procent), någon tog över mitt Bank-id (9 procent), någon tog lån i mitt namn (9 procent).

Så tar bedragarna kontakt med sina offer: Mejl (74 procent), telefon (31 procent), sms (25 procent), sociala medier (19 procent), fysiskt brev (4 procent), personligen vid fysiskt möte (3 procent), videosamtal (2 procent), datorspel (1 procent).

Undersökningen bygger på intervjuer med över 3 000 deltagare.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 8–16 maj 2021 och totalt intervjuades 3 110 personer i åldern 16–79 år. För att se hur det ser ut absoluta tal i hela riket har det procentuella resultatet från enkäten applicerats på den totala befolkningen.

Källa: Mysafety/Kantar Sifo